Обявиха грипна епидемия в Бобов дол и Кочериново

  • Грипната ваканция в Дупница се удължава с още един ден

  • Учениците в Сапарева баня тръгват отново на училище днес

Грипната ваканция на територията на община Дупница продължава с още един ден. Причината е все още високата заболеваемост, отчетена през последната седмица.
Както е известно, грипната епидемия беше обявена на 20 януари, понеделник, в Дупница и Сапарева баня. Тогава стана ясно, че за периода от 13 до 19 януари заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Дупница беше 242 на 10 000 души, докато тази в курортното градче – 263 на 10 000.
През изминалата седмица (от 20 до 26 януари) измерената заболеваемост в Дупница е била 303 на 10 000, което налага удължаването на ваканцията заради грипа с още един ден. Учениците трябва да бъдат на училище на 29, четвъртък, вместо ден по-рано.
Отменя се грипната ваканция на територията на община Сапарева баня, считано от 28 януари и се възобновяват учебните занятия, считано от същия ден.
Междувременно грипна епидемия беше обявена в още две общини в Кюстендилска област – Бобов дол и Кочериново.
Директорът на РЗИ-Кюстендил д-р Златко Величков разпорежда да се вземат всички профилактични и противоепидемични мерки от Оперативния план за надзор и контрол на грипа.
Според данни на РЗИ седмичната заболеваемост в община Бобов дол е била 206 на 10 000 души, докато тази в община Кочериново 480 на 10 000 души. В двете общини се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, извършването на профилактични прегледи и имунизации, плановите операции и свижданията.
Във връзка с регистрираната висока заболеваемост във възрастови групи от 5 до 14 години и от 15 до 19 години и масовото отсъствие поради заболяване на над 30% от учениците в училищата на територията на общини Бобов дол и Кочериново е направено предложение до РУО на МОН – Кюстендил. Оттам са се съобразили с предложението за временно преустановяване на учебните занятия във всички училища на територията на посочените общини, считано от 28.01.2020 г. до 04.02.2020 г. включително.