Обявиха грипна епидемия в Дупница и Сапарева баня

Поликлиниката в Дупница беше пълна с пациенти.

Грипна епидемия беше обявена на територията на общините Дупница и Сапарева баня. Директорът на РЗИ-Кюстендил д-р Златко Величков издаде заповед вчера, с която се преустановяват консултациите на бременни и кърмачета, имунизациите, профилактичните прегледи, плановите операции и свижданията в болниците.
От РЗИ-Кюстендил разясниха пред „Вяра”, че за предходната седмица (13-19 януари) заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Дупница е била 242 на 10 000 души, докато тази в курортното градче – 263 на 10 000.
„Тази бройка не е малка и затова беше най-добре да бъде обявена грипна епидемия. Предприетите мерки за лечебните заведения нямат краен срок, ще наблюдаваме данните за заболеваемостта и ще преценим кога да ги отменим. Дали сме предложение на РУО-Кюстендил всички училища на територията на общините Дупница и Сапарева баня да излязат в грипна ваканция от 21 до 27 януари включително. Колегите се съобразиха с препоръката ни и от утре (б.а. – днес) учениците няма да бъдат на училище”, каза пред „Вяра” д-р Илиана Кръстева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към РЗИ-Кюстендил.


Тя даде и своите препоръки към хората в сезона на грипа:
„Най-важният съвет, който мога да дам, е болният да ограничава контактите си, както и задължително да носи маска. Трябва да бъде спазван и етикетът на кихане и кашляне. Също така е важно да се знае, че вирусът, макар и нетраен във външна среда, може да бъде предаден и при докосване на предмет. Например, ако болният се е изкашлял в ръката си и след това е докоснал даден предмет и ако скоро след това друг човек пипне тази вещ, то той може да се зарази. Препоръчвам на хората, доколкото е възможно, да избягват да посещават места, на които има струпване на доста хора. Много е важно да се храним с витаминозни храни през този сезон, както и редовно да проветряваме домовете си”.