Thursday, June 13, 2024
HomeРегионБлагоевградОмбудсманът Диана Ковачева би тревога след фрапиращ случай в Благоевград!

Омбудсманът Диана Ковачева би тревога след фрапиращ случай в Благоевград!

Лекари държат на крака инвалиди да чакат с часове за ТЕЛК, сред тях и деца

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев да бъде извършена проверка на организацията на работа на комисиите и условията в чакалните на ТЕЛК на територията на цялата страна, както и за грубо и неетично отношение към хора с увреждания.

Повод за препоръката на омбудсмана са зачестили сигнали от пациенти за липсата на елементарни условия, като столове и скамейки пред кабинетите на ТЕЛК- комисиите.
“При положение, че става дума за хора с увреждания, липсата на подобна елементарна грижа и нормално човешко отношение, при това в болнични заведения, са абсолютно неприемливи и недопустими”, аргументира се омбудсмана. Това е второ поред писмо на Ковачева с подобна препоръка, след като преди време институцията бе сезирана, а от МЗ предприеха действия по конкретните сигнали на омбудсмана.

Повод за настоящето искане на обществения защитник този път е сигнал от Благоевград, в който се описва особено фрапиращ случай, поради което омбудсманът се обръща за проверка и до директора на РЗИ – Благоевград д-р Петър Иванов, както и до изпълнителния директор на „МБАЛ – Благоевград“ АД д-р Огнян Митев.

Сигналът е от гражданка, чийто син е бил принуден да чака прав и с часове, за да може да подаде документите си пред ТЕЛК. А след това се оказва, че не е било необходимо личното му присъствие.

Датата за явяване на 21-годишното момче пред комисията е определена за 28 април 2023 г. в 9.30 ч., но, за да бъдат навреме, майката и синът й застават пред кабинета в 9.00 часа, пред който вече има опашка от 20 чакащи, някои от които с дублирани часове. На място става ясно и че експертизите на пациентите с ортопедични, неврологични и психични заболявания ще бъдат проведени по различно време.

В сигнала си до омбудсмана жената се възмущава, че в чакалнята има само 6-7 стола, което е наложило останалите пациенти да стоят прави с часове. Сред тях е дете с аутизъм и баща му, с тежка дискова херния, друго дете с психично заболяване, както и още хора с увреждания, в състояние, което не им позволява да чакат дълго време прави.
Хората се организират и преместват празна скамейка, която се намирала пред друг кабинет, за да могат най-нуждаещите се да седнат. Това обаче води до остра забележка от санитарка, а по-късно се намесва и лекар, с настояване скамейката да бъде върната на мястото й.

Подаването на документите за жалбоподателката приключва след близо 5 часа – към 13 ч., като се оказва, че не е било необходимо синът на жената да присъства лично.

„Като национален омбудсман, бих искала да изразя безпокойството си от описаното и да отбележа, че това е пореден сигнал за нарушени права на хората с увреждания и техните придружители, вследствие пропуски в организация на работата на ТЕЛК. Смятам, че подобно отношение към хора с тежки увреждания, в това число деца, е недопустимо, създава им сериозни затруднения и накърнява тяхното достойнство“, пише общественият защитник.

Диана Ковачева настоява да бъде извършена обстойна проверка по случая и при констатиране на пропуски и нарушения да бъдат предприети необходимите действия.

В препоръката, адресирана до директора на РЗИ – Благоевград, в качеството му на контролен орган и до изпълнителния директор на болницата, към която е разкрита ТЕЛК – в кратък срок да се предприемат необходимите мерки за подобряване организацията на работа на комисиите – да не се стига до едновременно струпване на голяма група чакащи пациенти, да се съкрати максимално престоя на гражданите, да се осигурят достатъчен брой места за сядане, както и достъп до санитарни помещения и др. удобства за хората с увреждания и техните придружители.

Директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев нееднократно е коментирал проблемите с организацията на работата в ТЕЛК. В началото на годината от длъжност бе освободен председателят на една от експертните лекарски комисии, д-р Елена Дюлгерова. Причина за отстраняването й бяха именно множеството жалби на пациенти за грубо отношение към тях и забавени решения. Още тогава д-р Митев призна, че има сериозни проблеми, заради липсата на достатъчно лекари. Същевременно той отчете, че броят на пациентите, които се явяват пред комисиите расте непрекъснато. Той обясни, че няма желаещи лекари, които да работят, тъй като заплащането на труда е твърде ниско. Дейността е недофинансирана и се възлага на болницата, която и без това изпитват сериозни затруднения с осигуряването на средства за заплати и разходи.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular