Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниСвятООН: За шест месеца в Газа са убити над 10 000 жени,...

ООН: За шест месеца в Газа са убити над 10 000 жени, сред които 6 000 майки, 19 000 деца са осиротели

“ООН Жени” публикува нов доклад за отношението към жените в Газа. Шест месеца след началото на войната 10 000 палестински жени в Газа са били убити, сред които около 6 000 майки, а 19 000 деца са останали сираци. Жените, които са оцелели след израелските бомбардировки и наземни операции, са разселени, овдовели и изправени пред гладна смърт. Това опустошително диференцирано въздействие продължава да превръща войната в Газа и във война срещу жените.

Поредицата от доклади за равенство между половете, изготвена от “ООН Жени” за Газа, предоставя подробен анализ на реалния живот на жените и момичетата в ивицата Газа, като документира отвратителните условия на живот. Публикацията, озаглавена “Недостиг и страх”, се фокусира върху липсата на достъп до вода, канализация и хигиенни услуги, които са от жизненоважно значение за здравето, достойнството, безопасността и интимния живот на жените.

Повече от един милион палестински жени и момичета в Газа са изправени пред катастрофален глад, като почти нямат достъп до храна, безопасна питейна вода, функциониращи тоалетни или течаща вода, което създава животозастрашаващи рискове. Достъпът до чиста вода е особено важен за кърмачките и бременните жени, които имат по-големи дневни нужди от вода и калории. Той е от съществено значение и за възможността на жените и момичетата да спазват достойно и безопасно своята менструална хигиена. По оценки на “ООН Жени” за покриване на нуждите на 690 000 жени и момичета в Газа всеки месец са необходими 10 милиона превръзки за еднократна употреба или четири милиона тампони за многократна употреба.

“В Газа ние жените не можем да посрещнем най-простите си и основни нужди: да се храним добре, да пием безопасна вода, да имаме достъп до тоалетна, да имаме превръзки, да си вземем душ, … да се преоблечем…”, казва жена от Газа.

“Досега са убити повече от десет хиляди жени, от които около шест хиляди са майки. Жените, които са оцелели след бомбардировките, страдат от ежедневен глад, болести и постоянен страх. Войната в Газа без съмнение е война срещу жените, които плащат висока цена за нещо, което не са предизвикали”, заяви Сузане Михайл, регионален директор на “ООН Жени” в арабските държави, на брифинг за медиите в Женева.

Само мирът може да сложи край на това страдание. “ООН Жени” се присъединява към призивите за изпълнение на Резолюция 2728 (2024) на Съвета за сигурност на ООН, приета на 25 март 2024 г., с която се изисква незабавно прекратяване на огъня в Газа, освобождаване на всички заложници и безопасен и безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ.

“ООН Жени” работи с палестински женски организации и партньори в рамките на хуманитарните системи/пространства, за да се застъпи за правата и нуждите на жените и момичетата и да предостави спешно необходимата помощ. В Газа “ООН Жени” е помогнала на почти 100 000 жени и техните семейства с храна, одеяла, зимни дрехи, сапун, памперси и санитарни комплекти. Още десетки хиляди артикули са на граничните пунктове от седмици. Това е само малка част от това, от което се нуждаят жените и момичетата в Газа. Както е посочено в съгласуваните заключения на наскоро проведената Комисия по положението на жените (CSW68), жените и момичетата трябва да бъдат в центъра на нашата колективна хуманитарна реакция./ glasove.com

RELATED ARTICLES

Most Popular