Орлин Борисов и кучетата му спасиха 6-месечно еленче в Кюстендил

Орлин с малкото еленче
  • Малкото животно се озовало над стадион „Осогово” след луда гонитба с улични кучета

  • Институциите си прехвърляха топката, собственикът на хотелски комплекс го приюти временно, каза Борисов

Кюстендилецът Орлин Борисов спаси малко еленче, нападнато от улични кучета. За случая той разказа в личната си фейсбук страница. Подгонено от кучатата, малкото животно се озовало в района на стадион „Осогово”, по думите на Борисов – уморено и изплашено.

Ето какво разказа кюстендилецът: “Както всяка вечер малко преди 18 часа извеждам моите кучета на разходка към лесопарк „Хисарлъка”. Когато стигнахме улицата, която преминава над стадион “Осогово”, чух много силен лай и кучета, които гонят някакво животно. В началото не разбрах какво е, но впоследствие видях, че е малко еленче, около 6-7 месеца. То се опитваше да избяга, но се виждаше, че е и много уморено. Успях да разгоня за малко явно гладните кучета, но те отново се спуснаха към малкото животинче, което успя да слезе малко към къщите и да застане до оградата на стадиона. Едно от кучетата, които го преследваха, му се нахвърли отгоре и направо го притисна, за да го хапе. Тогава пуснах едно от моите кучета, които гледам от години, и то се втурна към нападателя и успя да го отпъди от еленчето”, сподели 62- годишният мъж и добави, че като е приближил до малкото животно и го е прегърнал, усетил колко силно бие сърцето му и че е уплашено много. “Сърцето му щеше да се пръсне и от страх, и от гонитбата. Имаше и кръв, явно от борбата с кучето. Опипах крачетата и разбрах, че няма счупено”, казва Орлин, който в Кюстендил е известен като Орлето от времето, когато бе дисководещ.

Малкото животинче бе спасено от освирепели кучета.

Той веднага е започнал да звъни на различни горски стопанства, за да ги информира за спасеното животно, но никой не се отзовал. „Те си прехвърляха топката и казваха, че това не бил техен район”, уточни Орлин. В крайна сметка се сетил за свой приятел, собственик на хотелски комплекс, който се съгласил да помогне.

“Звъннах на Иван и той пристигна по най-бързия начин. Каза, че докато се успокои и повъзстанови, ще се грижи за еленчето и после най-вероятно то ще отиде отново в своята среда – гората. Много съм възмутен от отношението на институциите. Само си представям, ако не бях на точното място в дадения момент, кучетата щяха да го разкъсат. Можеше и някой човек да го спаси, прибере и одере, за да хапнат еленско месо. В последните години и хората станахме много лоши и злобни. Радвам се, че помогнах и спасих животинката. Тя трябва да живее сред природата”, допълни още Орлин Борисов.

Разбрахме, че към момента еленчето е добре и обикаля зелената площ в комплекса, където бе приютено.