Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаОстри политически реакции под прозорците на кмета в Дупница

Остри политически реакции под прозорците на кмета в Дупница

К.Костадинов: Сечта е незаконна,  нито една дума на Дангов не отговаря на истината

Да изсечеш дърво е все едно да убиеш човек, смята съветникът от „Възраждане” Виктор Мантарков

 

Остри политически коментари съпътстваха протеста срещу изсичането на дървета в Дупница. Пред сградата на Общината присъстваха народният представител от ГЕРБ – СДС Даниел Александров, председателят на ОбС К. Костадинов, общинските съветници Йордан Йорданов и Слав Мантарков от ГЕРБ, Гичка Михайлова от „Глас народен”, Виктор Мантарков от ПП „Възраждане”, председателят на местната структура на „КОД” Асен Кирилов, общинският съветник на партията Георги Георгиев, бившият зам.-кмет на Дупница Крум Милев и др.

Според председателя на ОбС Костадин Костадинов кметът на Дупница разпространява неистини и търси оправдания за случилото се в неделния ден. Той не приема обяснението, че се изпълнява проект по програма за Трансгранично сътрудничество не е предпоставка за изсичане  на дървета в центъра на града.

„Всички ние сме шокирани. Не случайно тук сме дошли представители от различни партии. Всички сме ужасени от случилото се. Нищо от това, което каза вчера на пресконференцията си кмета Първан Дангов не отговаря на истината. Нито за проекта за Трансгранично сътрудничество с  Крива паланка, нито за кореновата система на дърветата, нито за опасните дървесни видове, нито за компенсаторно залесяване”, категоричен е  Костадинов.

Според председателя на ОбС, сечта е станала без спазване на законовите процедури и без необходимите разрешителни. По думите му общината се управлява от феодал, който еднолично решава какво да се случва в Дупница.

„Къде е разрешителното за изсичане? Няма такова разрешително. А няма, защото сега кметът си търси оправдания за действията. Пак повтарям, че всичко това са лъжи. Дърветата бяха изсечени, защото тук командва феодал. Това е един човек, който е решил, че днес няма да има дървета, а ще има цветя.

Утре пък ще реши, че няма да има цветя. Аз искам да пазя имиджа на Дупница и не искам да го рушим до край. Не знам обаче да има кмет на друга община, който да е отрязал еднолично 13 дървета в центъра на родния си град. Става въпрос за прекрасни, а не опасни дървета. Да не говорим, че това въобще не е коментирано в Общинския съвет”, уточни председателят на местния парламент.

По думите му, съгласно нормативната наредба, проектът трябва да бъде внесен и съгласуван с Общинския съвет. Редно е да бъде предложен и за обществено обсъждане.

„Ето виждате какво мисли обществото на Дупница. Нищо от споменатото не се е случило. Кметът е станал и е решил, че ще отреже тези 13 дървета, защото смята да си сложи цветя. Няма проект, който да предвижда изсичане на дърветата в Дупница. Сега управникът на града се оправдава. Ние живеем в правова държава и всичко се случва с документи. И аз неслучайно настоях градоначалника да покаже разрешително и становище на специална комисия, както и на този ландшафтен архитект, който непрекъснато споменава. Да стане ясно всичко, както за компенсаторното залесяване, така и за билетите за извозване. Всичко това са документи, които ние не виждаме, защото те липсват”, смята Костадин Костадинов.

Своята позиция против действията на кмета Първан Дангов изрази и народният представител Даниел Александров. Депутатът, който е родом от Дупнишко съобщи, че е сезирал отговорните институции, като показа копие на входираните документи. Той настоява за спешни проверки от страна на МОСВ, РИОСВ и областния управител  Александър Пандурски. Александров призова гражданите да излязат на протест и да потърсят персонална отговорност от кмета на Дупница Първан Дангов. Той даде за пример Спас Михайлов, който чрез своята гражданска позиция и действия е успял да спре процеса по изсичане на дървесна растителност в центъра на града.

От своя страна Михайлов пък даде подробности около случилото се между него и градоначалника на Дупница Първан Дангов  в неделния ден. По думите му е бил в участъка полицията само защото е имал доблестта да потърси сметка и отговорност от местния управник.

Общинският съветник на „Възраждане” Виктор Мантарков посъветва кмета да насочи усилията си към почистването на дървесната растителност и дънерите от речните корита. Той е категоричен, че изсичането на дървета е равносилно на убийство.

„Да изсечеш дърво е все едно да си убил човек. Това е истината. Все някой е недобронамерен към кмета Дангов, все някой му пречи, все някой му е крив. Не мога да го разбера. Това трябва да спре”, настоя Мантарков.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular