Осъдиха на 6 месеца условно и 3000 лв. глоба за хулиганство депутата Александър Методиев от Самоков

Методиев: Съжалявам единствено че повиших тон при проверката на полицейския патрул в Костенец, инцидентът имаше за цел да ме очерни

10-03-02-768x432

Подсъдимият депутат от ДПС Александър Методиев – Бат Сали, бе признат от Софийския градски съд за виновен за хулиганство. Шест месеца условно с три години изпитателен срок, 3000 лева глоба и заплащане разноските по делото е осъдителната присъда, която получи народният представител. Съдът призна за виновен Александър Методиев, който отказал да спре при полицейска проверка, за да му бъде съставен акт за извършено нарушение – изпреварване в забранен участък. Методиев не само не спрял, но и помахал демонстративно с ръка.

По второто обвинение – за заплаха срещу полицейски служител и възпрепятстване на проверката, извършвана от органите на реда, съдът наложи административна глоба 3000 лева. Глобата е за това, че Бат Сали се намесвал демонстративно при съставянето на акта на футболиста Радков и му наредил да не го подписва. Грубо и на висок тон поискал отчет от полицейските служители. Заплашил: “Ще ви уволня и след три дни ще се видим цивилни”.

Припомняме, че срещу него бе образувано досъдебно производство за неспазване на полицейско разпореждане. Депутатът от ДПС се отказа от имунитета си. Той размахвал депутатската си карта и парадирал със заеманата от него позиция на народен представител. Заплашил полицаите, че ще ги уволни. Прокуратурата твърди, че въпреки че видял сигнала за спиране със стоппалка, обвиняемият Методиев не спрял, а продължил пътя си с автомобила. При проверка на спрения автобус със спортисти от притежавания от Методиев футболен клуб “Спартак” на 1 май миналата година Методиев заплашвал полицейските служители с уволнение, демонстрирайки карта на народен представител.

Държавното обвинение поиска наказания по два члена от Наказателния кодекс – чл. 325 и чл. 270. Пред съда Методиев заяви, че единственото, за което съжалява, е, че е повишил тон при проверката на полицейския патрул в Костенец. В обяснение, дадено пред съда, Методиев заяви, че по този казус е невинен. “Това е за мен инцидент, с който се цели да бъда очернен”, обясни Методиев. Според него целта е била той са бъде провокиран по един или друг начин. Александър Методиев заяви, че се опитал да защити правата на други български граждани. В дъното на манипулацията срещу себе си Методиев видя бившия шеф на РУП – Костенец, Валентин Попов, който бил и негов комшия. Пред магистратите показания дадоха един от футболистите – 21-годишният Георг Радков и треньорът на отбора Александър Асенов. Според версията на защитата Методиев повишил тон именно в защита правата на момчето, на което било съставен акт за липса на лични документи при полицейска проверка. Момчето е с доказан астигматизъм с 6 и 7 диоптъра на двете очи и не може да вижда без очила. Полицаите обаче не му позволили да си вземе очилата, за да се запознае със съдържанието на акта, под който следвало да се подпише. Бат Сали го посъветвал да не подписва, щом не го е чел.