Осъдиха условно баба и внук от Джерман, отглеждали канабис

  •  73-годишната Николина и внукът й Димитър плащат 5000 лв. глоба

 

Баба и внук получиха присъда за отглеждане и държане на коноп в двора на обитаваната от тях къща в село Джерман, съобщиха от Районен съд-Дупница. Съдия Светла Пейчева определи еднакви наказания и за двамата – „лишаване от свобода” за срок от 2 години и „глоба” в размер на 5000 лева, като заради чисто съдебно минало (на основание чл. 66, ал.1 от НК) отлага изпълнението на наложеното наказание за срок от 3 годиниНеосъжданите досега Николина Д. (на 73 години) и Димитър А. (на 27 години) са признати за виновни в това, че през месец май 2016 г. са засели и оттогава до 18.10.2016 г. са отглеждали растения от рода на конопа. Става дума за отглеждани в парник 13 стръка коноп (марихуана) с общо тегло на изсушена листна маса 11 530 грама, на стойност 69 180 лева. Нарушен е Законът за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Районен съд-Дупница призна двамата подсъдими за виновни и за това, че на 18.10.2016 г. в с. Джерман, на тавана на обитаваната от подсъдимата къща, в съучастие като съизвършители, без надлежно разрешително държат високорискови наркотични вещества, а именно зелена маса коноп (марихуана) с общо тегло на изсушената листна маса 2790 грама, на стойност 16 740 лева. Това е в нарушение на установените правила, с които се забранява производството, преработването, търговията, съхранението, превозването, предлагането, придобиването, използването и притежаването на растения, наркотичните вещества и техните препарати. Заради второто нарушение съдът налага на двамата наказание „лишаване от свободаза срок от 1 година и „глоба” в размер на 1000 лева. На основание чл. 66, ал.1 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 години.

В крайна сметка съдът определя едно общо наказание измежду наложените по-горе на подсъдимите Николина Д. и Димитър А., като същите следва да изтърпят по-тежкото от наложените им наказания, а именно наказание „лишаване от свобода” за срок от 2 години и „глоба” в размер на 5000 лева. Изпълнението на наложените наказания „лишаване от свобода” се отлага за срок от 3 години. Присъдата може да се обжалва и протестира пред Кюстендилския окръжен съд в 15-дневен срок.