Отделение по инванзивна кардиология откриха в МБАЛ – Гоце Делчев

Отделение по инвазивна кардиология бе открито в многопрофилната болница за активно лечение “Иван Скендеров” в Гоце Делчев. То ще поеме пациенти с кардиологични проблеми и спешни случаи от четири общини – Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча и Гърмен.

“Това ще спести време, което в тези случаи е изключително важно, тъй като най-близкото такова отделение има на повече от сто километра – в лечебните заведения в Благоевград”, каза пред БТА управителят на болницата в Гоце Делчев д-р Петър Филибев.

“Отделението работи от началото на месец април и за два месеца през него са преминали повече от сто и двадесет пациенти, петнадесет от които с остър инфаркт на миокарда. В него работят млади кадри под ръководството на специалисти от УМБАЛ “Света Екатерина”. Взаимодействието е комплексно, кадрите са готови сами да изпълняват задачите, а броят на пациентите показва нуждата от това отделение”, посочи заместник-директорът на болница “Света Екатерина” доц. Борислав Ацев.

“Спасяването на човешки живот често зависи от минутите за бърза намеса на кардиолози, така че всички осъзнаваме изключителната важност на това отделение”, категоричен е кметът на Сатовча Арбен Мименов. “Сатовча е една от най-отдалечените и труднодостъпни общини в района, но с отделението по инвазивна кардиология на хората ще се спести пътуването до областния център и ще се осигури навременна помощ”, допълни Мименов.

“Отделението е пример как с общи усилия се решава един проблем за целия регион”, заяви кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Идеята е от десет години, но в последните две започва активна работа по реализирането и. Средствата за изграждането са осигурени от националния бюджет и от бюджетите на четирите общини Гоце Делчев, Сатовча, Хаджидимово и Гърмен, както и от дарители.