Sunday, June 23, 2024
HomeРегионБлагоевградОткриха злокачествен тумор на 14-годишния Иван от Благоевград, нужни са му 30 000...

Откриха злокачествен тумор на 14-годишния Иван от Благоевград, нужни са му 30 000 евро за имплант и 93 000 евро за операция в Германия

Иван от Благоевград е на 14 години, тренира бейзбол и ще учи в Езиковата гимназия в Благоевград, но за лечението му са нужни хиляди евро, тъй като му е открит злокачествен тумор.  В началото на месец май, Иван получава болки в коляното, които лекарите отдават на спортни травми от тренировките по бейзбол. Лекуващият ортопед прилага инжекции, но след две седмици болката става непоносима. Лекарите назначават рентген и скенер.
Резултатите от скенера не са категорични, но съмненията са за остеосарком – злокачествен тумор, разновидност на рака на костната система.
Семейството веднага е изпратено в Горна Баня, където биват назначени други изследвания – ЯМР; костна сцинтиграфия; рентген на гръден кош; ехография на коремни органи.
За съжаление обаче до момента лекарите не са сигурни дали става въпрос за остеосарком или сарком на Юинг.

Но във всеки случай следващите стъпки са едни и същи- химиотерапия и операция (Различното в двете диагнози е вида на химеотерапията, която ще се предприеме преди и след операцията). По време на операцията се поставя имплант, който трябва да бъде с механизъм за растеж, заедно с костта, тъй като Иван е едва на 14 години. Имплантът се слага на мястото на колянната става и голяма част от бедрената кост.
В България обаче такъв имплант все още не може да бъде изработен. Той трябва да бъде поръчан от Германия, като сумата, която е нужна за закупуването му е над 30 хил. ерво (по данни от лекарите от Горна Баня).
Междувременно семейството се свързва с клиника в Германия, която предлага оферта само за операцията, на цената от 93 000 евро. Както за повечето семейства в България, които са попадали в безмилостната борба с рака, така и за семейство Христови, сумата е непосилна. В момента Иван има единствено дарителска сметка –
BG13FINV91501317178315
Титуляр на сметката е майката на Иван: Ваня Георгиева Христова
Първа инвестиционна банка АД
Ако нямате възможност да помогнете финансово, споделянето на тази информация би била от голяма полза!
Благодарим ви!

RELATED ARTICLES

Most Popular