Saturday, July 27, 2024
HomeРегионПерникОткриха огромно количество опасни вещества в Перник!

Откриха огромно количество опасни вещества в Перник!

200 кг. метален живак от 99,99 %, кисели, основи и други вещества отлежавали във фирмен склад, има задържани

Откриха огромно количество отровни вещества в склад в Перник, Сред тях има 200 кг. живак, кисели, основи и други вещества. Опасността за града е елиминирана, съобщи прокуратурата.

На 22 април 2024 год. в Районната прокуратура на град Перник са постъпили данни за наличието на опасни отпадъци, след като в пернишкия квартал „Тева” са намерени бутилки с живак. Образувано е досъдебно производство. Незабавно е бил сформиран екип от трима наблюдаващи прокурори от Районна прокуратура – Перник, като към настоящия момент разследването се извършва от екип следователи от Националната следствена служба.

В помещението е съхраняван метален живак от 99,99%. Намерени са доказателства за виновността на две лица. Това съобщи прокурор Христофор Рачев, говорител на Районна прокуратура – Перник.По отношение на виновните лица предстои предявяване на съответните постановления в предвидения в Наказателно-процесуалния кодекс ред и срок. Към момента продължават да се извършват действия по разследване, включително и на терен, добави Рачев.

„След образуването на досъдебно производство получихме съдействие от окръжния прокурор в гр. Перник, Държавната  агенция „Национална сигурност”, Областната дирекцията на МВР – Перник и кмета на Община – Перник.

Мястото е обезопасено и е намерено подходящо място за съхранението на веществата”, каза районният прокурор Гергана Малиновска. „Изцяло е предотвратена възможността от извършване на действия, които биха застрашили здравето и живота на гражданите на гр. Перник или замърсяването на околната среда.”, добави тя.

На брифинг на прокуратурата стана известно, че предприятието, в което са открити опасните вещества е частна собственост. Същото е имало разрешение за работа с такива. От държавното обвинение поясниха, че повече информация по случая ще бъде дадена при последващо развитие на разследването, тъй като продължава процесът по събирането на доказателства.

Екипът от следователи все още извършва действия по разследването и други процесуални действия, включително и на терен.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular