Sunday, June 23, 2024
HomeРегионДупницаОтпуснаха пари за строеж на база на планинските спасители от Дупница

Отпуснаха пари за строеж на база на планинските спасители от Дупница

spasiteli-308643-810x0

След серия от репортажи в “ПСН” и два документални филма Министерството на околната среда и водите отпусна 315 хиляди и 600 лева за строеж на база на планинските спасители от Дупница в района на Седемте рилски езера. Базата е необходима, за да може спасителите своевременно да откликват при нещастни случаи, а не да губят часове докато пристигнат в планината от Дупница. През зимата районът на Рилските езера привлича екстремни скиори, които карат извън пистите. Само преди десетина дни там загина сноубордист, който беше затрупан от лавина.

Кирил Чолаков – ръководител на отряд Дупница – ПСС
“Всички съоръжения, цялата нужна екипировка за провеждане на една спасителна акция ще бъдат в тази база. Там ще бъдат и хората, които са обучени да работят с тая техника, така че туристите, които по един или друг повод търсят помощ от ПСС, нещата ще се случват много бързо.”

След като парите вече са осигурени, предстои да се проведе обществена поръчка, за да се намерят строители. Ако всичко мине гладко и в срок, изграждането на т. нар. Контролно информационен пункт се очаква да започне още през юли тази година. Сградата ще е собственост на Националния парк Рила, ще бъде от 126 кв.м. в нея ще се помещават освен планинските спасители и парковата охрана.

Ренета Колева – изп. директор на ПУДООС – МОСВ
“Това е и целта – когато спасителите са на място, има постоянна спасителна група, времето за реакция е много по-бързо.”

Когато попитах спасителите дали се радват на тази новина, те ми казаха, че не вярват, докато не видят. Все пак се надяват и чакат от години. Така че, ако е въпрос само на още няколко месеца и ние ще изчакаме. И се надяваме да ви покажем, в кадри.

Подробности в печатното издание.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular