Wednesday, June 12, 2024
HomeРегионБлагоевградОтпуснаха 200 000 лв. за възстановяване на опожарения блок в Благоевград

Отпуснаха 200 000 лв. за възстановяване на опожарения блок в Благоевград

До 2-3 месеца ще започнат строително-монтажните работи

Близо 200 хиляди лева са отпуснати от Министерски съвет, които ще бъдат насочени за проектиране и възстановяване на блок №18 в благоевградския квартал „Струмско“, съобщиха от общинския пресцентър.
Средствата са разпределени с постановление №154/05.07.2022 г. по Закона за държавния бюджет за непредвидени и неотложни разходи при бедствия, в резултат на подготвената цялостна документация от страна на Община Благоевград, допълват от пресцентъра.
Припомняме, през декември миналата година възникна голям пожар в апартамент в блок №18 в квартал „Струмско“, при който загинаха трима души, а десетки бяха евакуирани. Вследствие на пожара сградата беше компрометирана, а обитаването на високите етажи – невъзможно. Това наложи жителите на блока да започнат дарителска кампания за набиране на средства.
От момента на възникване на пожара Община Благоевград оказва непрекъсната подкрепа на нуждаещите се хора от засегнатия блок, съобщават от общинския пресцентър. От там посочват, че заявилите желание семейства са настанени в жилища от резервния фонд на общината, направено е и обследване на блока, което също е поето като разход от общината. След пожара е назначена външна експерта комисия за оглед, закупени са и необходимите телескопични подпори, които са монтирани безвъзмездно, допълват от пресцентъра. В края на миналата година кметът Илко Стоянов преведе и средства от заплатата си в помощ на засегнатите семейства.
След отпускане на средства от Министерски съвет предстои да бъде проведена обществена поръчка за избор на изпълнител, а в рамките на два до три месеца ще започнат и строително-монтажните работи.

RELATED ARTICLES

Most Popular