От Брюксел до София: Колко остава от минималната заплата сред данъци и осигуровки

2 000 евро не стигат на белгийски пенсионер за да живее нормално

Въпреки последното увеличение на минималната заплата у нас с цели 20 процента, България остава в дъното на таблицата с доходи в Европейския съюз.

Често правим сравнения с минималното заплащане на Запад и съвсем логично често си казваме защо и у нас доходите не са такива.  Също толкова често обаче – спираме сравненията си дотук, за да добием ясна представа колко „тежи” една заплата у нас и в чужбина.

Минималната заплата и у нас и в останалите европейски страни върви с данъци.И като сравняваме заплати всъщност би било да ги сравняваме чисти – според това, което влиза в джоба след удръжките, които държавите прибират. Ако България е в дъното на класацията за доходите, то на една от челните позиции е Белгия.

В Белгия минималната заплата е 1994 евро. Срещу 477 евро у нас. От тези почти 2 000 евро обаче – трябва да извадим данъците и осигуровките. А те, според справка на Евростат, са 63 процента. У нас удръжките са 22 на сто. И така – не че сме догонили белгийците, но техните 2 000 евро са се стопили до 737 евро. Българският работник на минимална заплата се прибира у дома с 370 евро месечно.

Кристиян е белгийски пенсионер. Занимавал се е с реклама и сега получава пенсия, колкото минималната заплата тук. Казва, че 2 000 евро не стигат, за да живее нормално, но докато е работил – е заделял и сега си помага със спестяванията. Намира логиката във високите данъци.

„Може би сме решили, че трябва да инвестираме повече в здравеопазване, болници образование – нещата, за които носи отговорност държавата. И тя трябва да намери пари за това чрез данъци.  Здравеопазването ни е на много добро ниво. Може би образованието не е толкова добре, но нямаш избор. Плащаш и се опитваш да си щастлив”, посочва Кристиян пред Нова телевизия.

В София българският работник Стефан е категоричен – цените на Запад са като у нас, а заплатите много по-високи.

„Често пътувам в Европа. И ми се струва, че специално в Германия – доходи, цени – изглежда по-евтино там, но може би само на пръв поглед. Имам колеги в Германия, които плащат 50 процента данъци, но пак – цените са като съотношение по-евтино. Съмнявам се, че ако ни удържат повече данъци, здравеопазването и образованието ще се подобрят.  Съмнявам се, че по начина, по който се разпределят парите – всичко отива, където трябва да бъде”, подчертава Стефан, жител на София.

В Белгия на минимална заплата са под 10 процента от работещите. У нас този процент достига до 40 на сто. Вероятно и в Белгия, и в България обаче има само такива които се водят на минимална заплата.