Анита Тараланска бе избрана за член на новия УС на СИБ

Елена Динева от Сапарева баня бе удостоена с почетна грамота за всеотдайната си дейност

Деветият конгрес на Съюза на инвалидите в България, който се проведе в столичния парк-хотел „Москва“, избра за свой почетен председател Красимир Коцев, който след четвърт век успешно ръководене на организацията се оттегли от поста по здравословни причини. Неговото място с всички гласове на делегатите на конгреса бе поверено на Георги Колев – досегашен зам.-председател и дългогодишен експерт в сферата на социалните дейности.

Георги Колев е новият председател на Съюза на инвалидите в България

Съюзът на инвалидите в България , който се регистрира като неправителствена организация буквално дни след началото на промените през ноември 1989 г., в момента има над 30 хил. членове. Сред основните акценти в дейността на съюза е ангажирането на държавните и местните институции с политики за преосмисляне на обществените и институционални нагласи спрямо хората с увреждания и промяна на стереотипните нагласи. Според тези стереотипи това е специфична група хора, която има основно нужда от медицински и други специални грижи, докато съвременните световни ценности и практики са изградени на разбирането, че тези хора са с равни права с всички други граждани и както законодателно, така и с политики за формиране на общественото мнение трябва да се отстраняват всички бариерите пред възможностите за тяхното пълноценно и пълноправно участие във всички сфери на обществения живот.

Валя Симеонова получава почетната грамота за всеотдайната си работа с хората с увреждания

На конгреса Югозападът беше представен на конгреса с петима делегати – двама от регион Кюстендил и трима от регион Перник. Валентина Симеонова, председател на Регионалната организация на СИБ-Кюстендил, бе удостоена с почетна грамота като успешен ръководител на структурата, превърнал я в една от най-добре работещите в страната в подкрепа на хората с увреждания. С почетна грамота за всеотдайната си дейност бе удостоена и Елена Динева, дългогодишен председател на Общинската организация в Сапарева баня. Анита Тараланска – председател на Регионалната организация – Перник, бе избрана за член на новия Управителен съвет на съюза.

Досегашният председател на СИБ Кр. Коцев взе участие в работата на конгреса онлайн

Новоизбраният председател на СИБ Георги Колев специално поздрави делегатите от Югозапания регион за енергията и креативните инициативи, с които структурите им се вписват в дейността на съюза. През юни той беше специален гост на Събора на билките и здравето „Еньовден в Осоговската планина“, организиран традиционно от Клуба на инвалида в Кюстендил и НЧ“Асклепион1998“ , и бе поканен от Кюстендил да започнат срещите му с организациите в страната. Идеята е той да бъде запознат с успешните практики за партньорство с местната власт и неправителствените организации в града, работещи за пълноценната интеграция в обществото на хората с увреждания.

Виолета Атанасова