От Кюстендил ще стартира обиколката из страната новият председател на Съюза на инвалидите Георги Колев

Анита Тараланска бе избрана за член на новия УС на СИБ

Елена Динева от Сапарева баня бе удостоена с почетна грамота за всеотдайната си дейност

Деветият конгрес на Съюза на инвалидите в България, който се проведе в столичния парк-хотел „Москва“, избра за свой почетен председател Красимир Коцев, който след четвърт век успешно ръководене на организацията се оттегли от поста по здравословни причини. Неговото място с всички гласове на делегатите на конгреса бе поверено на Георги Колев – досегашен зам.-председател и дългогодишен експерт в сферата на социалните дейности.

Георги Колев е новият председател на Съюза на инвалидите в България

Съюзът на инвалидите в България , който се регистрира като неправителствена организация буквално дни след началото на промените през ноември 1989 г., в момента има над 30 хил. членове. Сред основните акценти в дейността на съюза е ангажирането на държавните и местните институции с политики за преосмисляне на обществените и институционални нагласи спрямо хората с увреждания и промяна на стереотипните нагласи. Според тези стереотипи това е специфична група хора, която има основно нужда от медицински и други специални грижи, докато съвременните световни ценности и практики са изградени на разбирането, че тези хора са с равни права с всички други граждани и както законодателно, така и с политики за формиране на общественото мнение трябва да се отстраняват всички бариерите пред възможностите за тяхното пълноценно и пълноправно участие във всички сфери на обществения живот.

Валя Симеонова получава почетната грамота за всеотдайната си работа с хората с увреждания

На конгреса Югозападът беше представен на конгреса с петима делегати – двама от регион Кюстендил и трима от регион Перник. Валентина Симеонова, председател на Регионалната организация на СИБ-Кюстендил, бе удостоена с почетна грамота като успешен ръководител на структурата, превърнал я в една от най-добре работещите в страната в подкрепа на хората с увреждания. С почетна грамота за всеотдайната си дейност бе удостоена и Елена Динева, дългогодишен председател на Общинската организация в Сапарева баня. Анита Тараланска – председател на Регионалната организация – Перник, бе избрана за член на новия Управителен съвет на съюза.

Досегашният председател на СИБ Кр. Коцев взе участие в работата на конгреса онлайн

Новоизбраният председател на СИБ Георги Колев специално поздрави делегатите от Югозапания регион за енергията и креативните инициативи, с които структурите им се вписват в дейността на съюза. През юни той беше специален гост на Събора на билките и здравето „Еньовден в Осоговската планина“, организиран традиционно от Клуба на инвалида в Кюстендил и НЧ“Асклепион1998“ , и бе поканен от Кюстендил да започнат срещите му с организациите в страната. Идеята е той да бъде запознат с успешните практики за партньорство с местната власт и неправителствените организации в града, работещи за пълноценната интеграция в обществото на хората с увреждания.

Виолета Атанасова