От Община Самоков обясниха кога ще пуснат новите светофари

Новоизградените светофарни уредби ще бъдат въведени в експлоатация, след приемането им от Държавна приемателна комисия. Това съобщиха от общинската администрация в Самоков.

Кметът инж. Ангел Джоргов се срещна с управителя на фирмата – изпълнител, за да обсъдят пускането на новите светофари и сроковете, в които това може да се случи. Тъй като са необходими довършителни дейности по поставянето на хоризонтална пътна маркировка, което зависи от метеорологичните условия, това ще бъде определящо за пусковия период. При положителни температури и суха настилка, маркировката ще бъде положена.

Светофарните уредби са обект от Първа категория и по тази причина трябва да бъдат приети от Държавна приемателна комисия, за да се въведат в експлоатация. Към момента те са напълно завършени и са преминали успешно тестовия период. На срещата днес стана ясно, че при пълна готовност, ще се изпратят документите към ДНСК за определяне на приемателна комисия.

Новите светофари са изградени на кръстовища с натоварен трафик, трудно престрояване и предпоставка за пътно-транспортни произшествия. Единият е на кръстовището на ул. „Искър” с ул. „Търговска”, а другият на кръстовището на ул. „Македония” – пътя за Дупница, с ул. „Рилска малина” – която се ползва от пътуващите към Искровете.

През последните три години, трафикът в град Самоков значително се утежни, заради увеличения брой автомобили. Това води до трудно преминаване на по-натоварени кръстовища с главни улици. Поставянето на светофарни уредби, ще допринесе за намаляване на престоя на движещите се по пътищата без предимство. Преди да се изготви проектът за светофарните уредби, се извърши мониторинг на движението на автомобили и пешеходци на двете кръстовища с видеозаснемане и преброяване, като данните са използвани за основа при изработване на проекта. Целта е да се постигне оптимално регулиране на трафика. Новите уредби отговарят на най-съвременните изисквания, коментираха от местната управа.