От Русия питат: Защо Радев благодари на португалците за 3 март? Кой чия история се опитва да пренаписва?

Румен Радев и руският патриарх Кирил.

 

Българският президент Румен Радев бил благодарил на германци, французи, португалци за освобождението на страната ни от турско робство. Това твърди Владимир Бичков в материал, публикуван в РИА Новости под заглавие: “Гневът на Русия, британското предателство и “Стоте дни” на Бонапарт”.

Думите на Радев са определени като една “от последните антируски политически акции”.

“Президентът на България Румен Радев благодари на страни от ЕС за помощта им при освобождението на страната от петвековното османско иго, станало на 3 март 1878 г. в резултат на разгрома на турските войски от руската армия. “Ние няма да забравим тази помощ, която ни оказаха германци, французи, португалци, холандци, финландци, латвийци, литовци и естонци. Този празник е не само за България, но и за целия ЕС и НАТО”, бил заявил Радев според публикацията.

“Какви финландци, прибалтийци?! Те дори не са имали тогава своя независима държавност. А как са се оказали португалците в този списък – за мен е неразбираемо”, пише авторът. По думите му тази “изцепка” на Радев щеше да е просто куриоз, ако нямаше едно “но”. Продължава целенасоченото пренаписване на историята, продължава информационната война срещу Русия”, заключава авторът.

На нас, българите ни е кристално ясно, че Румен Радев не е благодарил на никакви германци, французи, португалци, холандци за освобождението ни от османско иго. Кому е нужно тогава измислянето и слагането на думи в устата му?

Колкото до пренаписването на историята, би било добре да си припомним само как говорителката на руското външно министерство Мария Захарова се опита преди няма и половин година да убеди някого, че “предотвратяването на депортирането на евреите от България и спасяването по този начин на 50 000 души от неминуема гибел били станало благодарение на съветските воини”. И ако това не е опит за пренаписване на историята – не българският народ, църква, парламентаристи, общественици са спасили 48 000 български евреи, а армията на СССР.

Преди това пък руският президент Владимир Путин заяви на среща с македонския държавен глава Георге Иванов, че кирилицата била дошла в Русия от македонските земи.

Върви ни на нас, българите, да се опитват да пренаписват историята ни – до сравнително неотдавна от Македония се опитваха да изкривяват миналото ни. Дали пък сега Русия не се е захванала с това?