От Франция: БГ е новото Елдорадо на текстилната промишленост – шивачките получават по-малко от колежките си в Китай, панталон за 15 евро се продава 10 пъти по-скъпо на Запад

shivachki

Шивачки работят осем часа дневно за заплата от 230 евро месечно

България: текстилната работилница на Европа. Над 30 000 работници в тази страна са заети в производството на рокли, тишъртки и ризи.

Под това заглавие френският телевизионен и радио канал francetvinfo.fr информира на сайта си, че България е на път да стане текстилната работилница на Европа, съобщава БТА.

В южната част на България се намира една от най-големите текстилни промишлености в Европа. Именно тук европейските марки днес произвеждат част от колекциите си. Не става дума за евтини дрешки за масова търговия, а за облекло от средната и високата гама, съобщава телевизията.

Как за няколко години България стана новото Елдорадо на текстилната промишленост, в някои случаи по-конкурентна от китайската, пита авторът на материала и отговаря. Работната й сила е една от най-евтините в Европа.

В един от най-големите заводи в южната част на страната дневно могат да се произвеждат до 5000 артикула. Основният коз на страната е нейната работна сила – една от най-евтините в Европа. Работничките работят осем часа дневно за заплата от 230 евро месечно, по-малко, отколкото вземат за същия труд в Китай. Това е тайната на конкурентните цени – 15 евро за изискан панталон, който след това ще бъде продаден във Франция за 150 евро или 10 пъти по-скъпо, заключава авторът.