Friday, June 21, 2024
HomeСпортОт 4 до 97 г. е възрастта на участниците в турнир по...

От 4 до 97 г. е възрастта на участниците в турнир по боча в Кюстендил

За трета поредна година Община Кюстендил и спортен клуб за хора с увреждания “Ильо войвода“ организираха турнир по боча. Състезанието се проведе в спортен комплекс “Осогово“. В надпреварата се включиха потребителите на социални услуги на територията на общината, възпитаници на детските градини “Слънце“ и “Славейче“.  Най-малкият участник в турнира бе 4-годишната Ния Харалампиева, а най-възрастният – 97-годишният Стоян Колев.


“Боча е параолимпийски спорт, който се играе в петдесет държави. За него няма възраст – всеки, който харесва боча може да бъде играч и състезател“, посочиха организаторите, които определиха турнирът като среща в спортна надпревара, която носи много мотивация.
В играта се включиха ресорният зам.-кмет Кристиян Иванчов, както и началникът на отдел “Социални дейности“ Светослава Макенджиева.
Турнирът се проведе на три корта: боча за деца, боча за младежи, боча за пораснали, а съдиите на турнира бяха в състав: Мирослава Таскова, Галина Георгиева, Анелия Милошова. Победители бяха наградени от зам.-кмета Кристиян Иванчов. Te получиха купи, медали, грамоти за отбора и за треньора и лакомства.
Всички отбори, които заеха първо място, се класират за участие в Междуградски турнир, който ще се проведе през септември в град Кюстендил.

Научете повече за този ексклузивен за параолимпийските игри спорт

Боча е един от двата спорта, които се предлагат само на параолимпийските игри. Това е игра с купи, която изисква умения и прецизност.

Олимпийските и параолимпийските игри винаги ни дават възможност да открием малко познати спортове, които са по-малко отразявани в медиите. Така че това лято 2024 г. в Париж с нетърпение очакваме да гледаме BMX свободен стил, скокове на батут, скокове във вода… Или боча.

Боча е един от двата параолимпийски спорта, който няма олимпийски еквивалент. Бочата е игра с купи, често сравнявана с петанка. От 1984 г. насам тя е летен параолимпийски спорт. През 2024 г. състезанията ще се провеждат вArenaParisSud, една от залите на Paris Expo – PortedeVersailles. Състезанията ще се проведат от 29 август до 5 септември 2024 г.

Боча е смесен спорт, практикуван в 75 държави по света, и е насочен към спортисти с двигателни увреждания. Той може да се играе индивидуално, по двойки или в отбори от по трима души. На уебсайта на Френската спортна федерация за хора с увреждания е обяснено: “Това е спорт на дуели, при който целта е да се спечелят повече точки от противника, в рамките на 4 кръга за кратко време”. За целта спортистите разполагат с кожени топки, червени или сини, в зависимост от отбора. Целта, както и в петанка, е да се хвърлят тези топки възможно най-близо до контролната топка, известна като “Джак”. Всеки играч разполага с шест топки, с които трябва да отбележи възможно най-много точки. Играта се провежда в няколко кръга.

Спортистите се разделят на четири категории в зависимост от тяхното увреждане. Атлетите трябва да използват инвалидна количка. В зависимост от степента на увреждане могат да бъдат осигурени рампи и асистенти. Асистентите стоят с гръб към игрището по време на целия кръг и трябва да изпълняват докрай указанията на играча, без да се намесват по какъвто и да е друг начин.

От 1984 г. насам няколко нации са направили своя отпечатък в тази дисциплина. Начело на таблицата с медалите е Южна Корея с 22 медала, от които 10 златни. На второ място е Португалия (27 медала, 8 златни), следвана от Тайланд (12 медала, 6 златни).

За тези игри през 2024 г. Франция също се надява да се изкачи на почетната стълбичка. На последното френско първенство блеснаха няколко спортисти, сред които Деймиън Тибу (златен медалист в категория BC1), ОрелиенФабр (златен медалист в категория BC2), Соня Хекел (златен медалист в категория BC3) и Дориан Декарм (златен медалист в категория BC4). Все още не са обявени официалните участници в квалификациите за игрите.

Регионът Île-de-France разполага с 29 съоръжения за практикуване на този спорт, включително пет в Париж. За да откриете най-близката до вас, вижте интерактивната карта на Федерацията по хандбал.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular