Официално: Чехът Петър Келнер купи бТВ

  • Цената за българските 6 канала и още 24 в Чехия, Румъния, Словакия и Словения е 2.1 млрд. долара

 

Собственикът на бТВ “Сентръл Юръпиън Медия Еунтръпрайсиз” (Central European Media Enterprises – CME) и чешкият инвестиционен фонд ППФ (PPF) на милиардера Петър Келнер са постигнали окончателно споразумение СМЕ да бъде купена от ППФ в сделка за приблизително 2.1 млрд. долара, съобщиха късно вечерта в неделя СМЕ, ППФ и бТВ.

Сега тя трябва да бъде одобрена от акционерите на СМЕ, Европейската комисия и някои национални регулатори, което се очаква да отнеме няколко месеца.
Сделката беше очаквана и с нея ППФ получава 30 телевизионни канала в Централна и Източна Европа. Шест от тях са българските bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring, останалите са в Чехия, Румъния, Словакия и Словения.
Така в България Келнер ще успее да постигне търсената от него още през миналата година синергия на сделката за купуването на телекома “Теленор” и се беше разбрал със собственика на “Нова телевизия” – шведската “Ем Ти Джи”, но Комисията за защита на конкуренцията забрани сливането. Сега обаче думата за одобрението на концентрацията ще има генералната дирекция “Конкуренция” на Европейската комисия, тъй като сделката е трансгранична.

Споразумението е одобрено единодушно от борда на директорите на СМЕ, с препоръката на специалния комитет на борда. Най-големият акционер на CME, американския телеком AT&T, е изразил съгласие да гласува в полза на сделката. Придобиването се очаква да бъде финализирано около средата на 2020 г.
Според условията на споразумението, притежателите на всички емитирани и дължими обикновени акции на CME от клас А ще получат 4.58 долара на акция. Тази оценка представлява премия от приблизително 32% спрямо цената на акциите на CME преди съобщението от 25 март 2019 г., според което дружеството започва процедура по преглед и оценка на потенциални стратегически възможности, които стоят пред компанията.
Джон Билок, председател на борда на директорите на СМЕ, коментира, че специалният комитет на борда, заедно с неговите съветници е направил обширен преглед на възможностите със значителен брой заинтересовани страни в стратегическо и финансово отношение. “Днешното съобщение потвърждава нашия приоритет да доставяме стойност на всички акционери”, допълва той, цитиран в съобщението на СМЕ.
В съвместно изявление, Майкъл Дел Нин и Кристоф Майнуш, главни изпълнителни директори, допълват: “През последните 6 години, докато трансформирахме бизнеса и осигурихме впечатляващ и устойчив ръст в рентабилността, нашият основен фокус беше да създаваме стойност за нашите собственици. Тази сделка, която е кулминацията на тези усилия, е правилната за нашите акционери и е удовлетворяващ завършек на един от най-успешните обрати в развитието на водеща медийна компанията през последните години. Доволни сме, че ППФ Груп, с доказан успех в управлението на бизнеси в много индустрии, споделя нашата перспектива за важността на местното съдържание и неговата способност да привлича големи аудитории към телевизията“.
Петър Келнер посочва, че “придобиването на СМЕ с нейните медийни активи в пет европейски държави ще допълни и укрепи нашите телекомуникационни операции в Централна и Източна Европа”. “Целта ни е да използваме естествените синергии между създаването на съдържание и неговото разпространение за по-нататъшно развитие на телекомуникациония и медиен бизнес на групата. CME е здрава и добре управлявана организация и нямаме намерение да правим значителни промени”, каза още Келнер.
Завършекът на транзакцията не е обект на допълнителни условности, свързани с финансирането й. СМЕ е съветвано от “Ален енд къмпъни” и Банк ъф Америка Мерил Линч като финансови консултанти, и от “ЕлЕлПи Ковингтън енд Бърлинг” като юридически съветник.  Консултанти на ППФ са били БНП-Париба и “Сосиете Женерал”.
Общо 1.15 млрд. евро за сделката са изцяло гарантирани от група от банки като БНП-Париба, “Креди Агрикол”, Креди Сюис, “Ейч Ес Би Си”, “Сосиете Женерал” и “Уникредит”.
Компанията “Джей Пи Морган” е била финансов съветник на ППФ, а “Уайт енд Кейс” –  юридически съветник.
CME e компания от медийната и развлекателната индустрия, която управлява водещи бизнеси в пет пазара от Централна и Източна Европа с общо население от близо 45 милиона души.
ППФ инвестира в множество пазарни сегменти като финансови услуги, телекомуникации, биотехнологии, недвижими имоти и машинно инженерство. Бизнесът на инвестиционната група се простира от Европа до Северна Америка и в Азия. Фондът притежава активи за над 45 милиарда евро (към декември 2018 г.) Част о тях са и дружествата на “Теленор” в България, Сърбия, Черна гора и Унгария, които ППФ придоби миналото лято срещу 2.8 млрд. евро./ mediapool.bg