Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаПанаирът за Умни петък се завръща в Дупница след 2 г. прекъсване

Панаирът за Умни петък се завръща в Дупница след 2 г. прекъсване

Цената на кв. метър за щандове и сергии ще бъде 3 лв. на ден

 

 

Панаир в Дупница след 2-годишно прекъсване отново ще има, съобщиха от пресцентъра на общината. Той ще бъде в периода 28-30 април, т.е. седмица след Великденските празници. Заради епидемиологичната обстановка, последните 2 години нямаше събор, но сега търговците отново могат да разположат щандове и сергии в района на улица “Булаир” и улица “Свети Георги”. Цената на кв.метър на ден е 3 лв.

За периода на панаира, двете улици ще бъдат затворени за преминаване на МПС-та в участъка от Минчов площад до кооперативния пазар, където традиционно се разполагат съоръженията.

Повече информация, търговците могат да получат на 0701 5 13 64, допълниха от общинския пресцентър.

 

Съборът е популярен в Дупница още от миналото. Историческият музей в града пази разказ на Александър Високомогилски, роден 1904 г., който е намерил място в “Записките” на учителя Владимир Николов. В него се казва:  “По традиция хората от Дупнишка околия знаеха, че в петъка след Великден, наречен Умни петък, в Дупница има събор. Още от сутринта от селата на цялата околия започваха да идват хора на събора, който се правеше в двора на черквата “Св. Георги”. Двора беше голям и се изпълваше със съборджии. Хората идваха предимно за събора и по-малко отиваха на пазара. На събора се виждаха хора с различно пъстро облекло от Разметаница, Горно поле и Долно поле. Всичко беше облечено в най-хубавото си облекло. Сергии имаше много. Те се нареждаха по края на събора. Движеха се симидчии с табли на главата, продадат една табла и пак се върнат. Сладкарите предлагаха захарни изделия – бомбони, петлета, лулички, сусамчета, захаросани ябълки и др. Продаваха се и украшения – пръстенчета, гребенчета, брошки…, детски играчки, свирки. На няколко места се продаваха кебапчета и разни безалкохолни напитки.

Умни петък беше голям събор за цялата околия. Беше много весел събор за околията и за града. Чувстваха го и търговците. Града се много оживяваше. Имаше весел вид…”

 

RELATED ARTICLES

Most Popular