Saturday, July 27, 2024
HomeБизнесПаника на Острова? Банките затварят по 60 клона на месец във Великобритания

Паника на Острова? Банките затварят по 60 клона на месец във Великобритания

Около 60 клона на банки затварят всеки месец в Обединеното кралство. За последните три години са затворени 2 868 клона. Банките твърдят, че губят клиенти заради предлаганите онлайн услуги.

Проучване на потребителската група “Which?” за периода 2015-2018 година отбелязва, че тенденцията, която се засилва с всяка следваща година, е обезпокоителна и много хора са оставени без подобаващ достъп до банковите услуги. От банките обаче твърдят, че затварят клонове именно защото губят клиенти, тъй като банкирането онлайн става все по-популярно.

Най-тревожно е състоянието в Шотландия с Кралската шотландска банка /RBS/. Като цяло най-много клонове през трите години е затворила банката NatWest. През 2015 година банките подписаха документ, наречен „Достъп до стандарт за банкиране“, който представлява споразумение банките да се консултират с клиентите преди да затворят клон и да ги информират за алтернативни услуги. Експертът от “Which?” Гарет Шоу обаче казва, че макар и решението на банките да е продиктувано от чисто комерсиални причини, не може те просто да затръшват вратите си пред клиентите.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular