Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионРазлогПаркът за танцуващи мечки край Белица отваря за посетители

Паркът за танцуващи мечки край Белица отваря за посетители

Всички деветнадесет обитатели на убежището вече са будни

Паркът за танцуващи мечки край Белица отваря врати за посетители на 19 април, вторник, каза за БТА неговият управител Димитър Иванов. Продължителната зима забави отварянето на парка тази година, който по традиция приема посетители от първите дни на април. Всички деветнадесет обитатели на мечия парк вече са будни, посочиха от парка.
Почти всички тази година са заспали зимен сън. Двама от тях – Теди и Рику, които са и най-младите мечки в парка, и тази година са пропуснали зимния сън, но вече се проявяват признаци и вероятно следващата година ще заспят, каза Димитър Иванов.
Тази година възрастният мечок Добри е заспал зимен сън, за разлика от миналата година, отчетоха от парка и посочиха, че мечокът е на възраст 35 години, при продължителност на живота на мечките в естествена среда около 22 години.
След събуждането на мечките, гледачите в парка прилагат диета, която съобразяват с всеки обитател. Захранването започва няколко дни след събуждането, след което се предлагат зеленчуци и протеини.
Гледачите наблягат на диета, която максимално да се доближава до храната на мечките в дивата природа, посочи Димитър Иванов. Мечките получават марули, краставици, а от кореноплодните обитателите на парка получават моркови. Ядките в менюто са орехи, с което се замества похапването на миналогодишни жълъди, които биха намерили в дивата природа, посочи управителят на парка.
След зимния сън мечките получават и риба, а за по-гладните в менюто се включва и хляб. Хлябът е нещо, с което те много са свикнали от времето, в което са били танцуващи мечки. С хляба са свикнали и обитателите, които са живеели в зоологически градини и в плен, каза още Димитър Иванов.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular