Пендаровски: Никаква промяна на границите, никаква нова Югославия

Македонският президент Стево Пендаровски категорично се противопостави на всякакви опити за прекрояване на границите на Балканите.

В първото си годишно обръщение пред парламента, откакто бе избран за президент, Пендаровски подчерта, че отхвърля и всякакви предложения за някаква нова Югославия. “По отношение на т.нар. “Мини Шенген“ искам да подчертая, че за да бъде ефективен този проект, в него трябва да участват всичките 6 държави от Западните Балкани, а не само три в тях (в момента участват РС Македония, Албания и Сърбия – бел.ред.). Същата позиция защитавах и по отношение на т.нар. инициатива “Балкански Бенелюкс”, която имаше по-различна логика за свързването на държавите от региона”, каза Пендаровски и добави: “Убеден съм, че през 21-ви век Балканите нямат нужда от държавните идеологии от 19-и и 20-и век, включително и да говорим за някакво възобновяване на някаква нова Югославия или пък създаване на балкански съюзи, които да противопоставят едни срещу други. Ако наистина искаме по-добър живот, тогава сме длъжни да се обединим около европейския модел след Втората световна война – помним миналото, но то остава в архивите, а днес говорим за бъдещето”, поясни Стево Пендаровски.

“Тъй като на Балканите времето тече бавно в сравнение с други места по света, и през 2019 г. определени центрове по света разговаряха за нови корекции на границите на Балканите и нещо повече – за размяна на територии и хора.”

“От самото начало моята позиция бе и остава една и съща – нова промяна на балканските граници ще ни върне във времето от началото на 1990-те години. Това ще предизвика напрежение и нови конфликти. С цялото ми уважение към всички, които участват в преговорите между Белград и Прищина, тази си позиция съм защитавал пред всички чужди държавници, с които съм разговарял. Разбира се, това съм казал и на президентите както на Сърбия, така и на Косово”, поясни още македонският държавен глава, който бе избран тази пролет за президент.

По отношение на Договора за приятелство и добросъседство с България Стево Пендаровски каза следното:

“Вярно е, че през последните месеци има забавяне в работата на съвместната българо-македонска историческа комисия. При подписването на Договора за приятелство преди две години и половина сегашното политическо ръководство бе наясно, че в периода, който идва, ще трябва да говорим открито и без комплекси за т.нар. бели петна и исторически личности, които по времето на комунизма умишлено бяха забравени или едностранчиво тълкувани в обществото и в двете държави. Ние име абсолютно готови да дадем своите аргументи за противоречивите събития и личности, включително и за общи усилия за деидеологизацията на историята. Но няма да има дебат за нашия език и идентичност. Това са отдавна приключили исторически процеси.” /БГНЕС