Пенсионните реформи във Франция ще стават постепенно, обяви правителството

Пенсионните реформи във Франция ще бъдат прилагани постепенно, а обществените тревоги, които доведоха до общонационални демонстрации и стачки, ще бъдат взети под внимание. Това обяви френското правителство, след като днес за четвърти пореден ден част от транспортната система на страната остана парализирана от протестиращите.

Синдикатите в държавните железници и обществения транспорт в Париж удължиха стачката си и през днешния ден. В опит да намали напрежението, премиерът Едуар Филип обяви, че ще завърши пенсионната реформа, но и ще вземе под внимание притесненията на обществото.

По думите му, ако не се направят сериозни реформи днес, утре някой друг ще го направи, но по много по-брутален начин.

Филип обеща да представи подробен план за пенсионната реформа в сряда.

Според заместник-министъра на околната среда Еманюел Уаргон правителството ще прояви гъвкавост и при времевото планиране на реформите, и при прилагането им.

Френската система предвижда ранно пенсиониране на работещите в транспорта, като те могат да се пенсионират близо десетилетие преди други професии.

Президентът Еманюел Макрон беше избран през 2017 г. с платформа за либерализация на икономиката и реформиране на пенсионната система./БНР