Перничани се насладиха на “Игри с маски” пред Младежкия дом в “Мошино”

В спектакъла участие взеха повече от 120 участници – сурвакари от Батановци, народните певци Антонио Симеонов и Боряна Василева, фолклорен ансамбъл „Граово“, хип-хоп формация Dance Squad. Гости на спектакъла бяха зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев, кметът на кметство “Изток” Десислава Стоянова и почетният гражданин на Перник – щангистът Валентин Христов.

„Сурва носи магията на стародавни обичаи и надежди за бъдещето. В тези януарски дни времената сякаш се смесват, за да ни възвисят към просторите на вечността“, каза зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев.
Той добави, че пернишката Сурва гърми с многообразието на своите ликове, преминава през времето и пространството, за да ни пречисти и направи по-добри. „Зад страховитите маски се крият усмихнатите лица на млади и стари, които предават от поколение на поколение тази вечна традиция“, завърши зам.-кметът.

“Благодаря ви, че сте тук, за да се насладим на изпълненията на толкова много млади перничани, които обичат и пазят традициите. Сурва е традиция и тайнство, което се предава от поколение на поколение и всички заедно трябва да го съхраним. Обичайте и пазете традициите”, каза кметът на кметство „Изток“ Десислава Стоянова.

„Игри с маски“ е организиран от община Перник, Общинския младежки дом и кметство „Изток“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Чрез него се пресъздават традиционни игри и обичаи с маски, като древната традиция се пренася в нови, съвременни градски условия.