Saturday, July 27, 2024
HomeРегионПетричПетрич се прости с легендата в хандбала Георги Костадинов-Хари

Петрич се прости с легендата в хандбала Георги Костадинов-Хари

Аз нямам неуспехи – винаги съм бил доволен от свършената работа, казваше приживе той

Сряда, 3 април, бе тъжен ден за спортната общественост в Петрич. Ръководители, спортни деятели, треньори, учители и бивши и настоящи състезатели по хандбал се простиха с легендата в хандбала Георги Костадинов-Хари, който почина месец преди да навърши 77 годишна възраст.

„Приемам с болка на сърцето си вестта за загубата на учителя и треньора ми Георги Костадинов-Хари. Той бе строг, дисциплиниран и много обективен към всички състезатели. Израснах в хандбала под негово ръководство в училище „Н.Й.Вапцаров“ в Петрич. Много кадърен и качествен треньор. Под негово ръководство играехме на висота в защита. Спомням си на републиканско първенство в град Добрич как под негово ръководство постигнахме резултат 40:2, което говори какъв треньор сме имали“, сподели Васил Ангелов-преминал през всички възрастови групи на ХК в Петрич и участник в А отбора на България.

А ето и последното интервю на Георги Костадинов-Хари, касаещи развитието на хандбала в новия ОХК Беласица:

  • Хари, доволен ли си, че отдаде голяма част от активния си живот на хандбала?

В продължение на 42 години дадох всичко от себе си като състезател, треньор и учител и съм доволен от това, че съм част от историята на хандбала в град Петрич.

  • Кое е по-лесно-да си учител или треньор?

Като учител имаш по-голям подбор и можеш да работиш в редовните си часове със състезателите, които си набелязал,  докато като треньор не е така.

  • С кои твои възпитаници се гордееш?

Сегашният старши треньор на новия ОХК Васил Ангелов, Кирил Бибишков/който игра и във Франция/, Огнян и Кирил Кипърлиеви и Стоян Пенчев, с когото бяхме колеги в училище „Н.Й.Вапцаров”.

  • Кои състезатели и треньори заслужават уважение сред спортната общественост заради заслугите си към хандбала?

На първо място Кирил Шопов, вече покойник, който направи най-много за хандбала в Петрич, също и в другите спортове на ДФС Беласица, учителят Златко Радев, Ненчо Назъров, Огнян Танков, Георги Бучков, Кирил Недев, Янко Монев, Александър Христов, Димитър Костенаров.

  • Мъчно ли ти беше когато любимият ти ХК „Беласица” прекрати дейността си?

Естествено. Тогава треньорът Кирил  Шопов стана председател на ДФС, аз напуснах секция хандбал и поради липса на кадри се стигна до прекратяване дейността на този вид спорт.

  • Кои са най-значимите и щастливи моменти в спортната ти кариера?

В Швеция за ЕП, когато отбелязах три гола, като и трите попадения видях на видеозаписи на обществени места в Стокхолм. Гордея се, че като студент във ВИФ освен, че бях знаменосец на института, станахме шампиони на страната. Аз съм и първият учител в Петрич, който окичи отборите си на три пъти с републикански титли. Доволен съм от свършената работа в продължение на 42 години.

  • Кои са най-неуспешните ти моменти?

Нямам такива. Винаги съм бил доволен от свършената работа.

  • Кои са идолите ти в хандбала?

Кирил Шопов, Георги и Александър Ангелови, вратаря Симеон Пишманов.

  • Какви са очакванията ти за бъдещето на хандбала?

Вече има солидна база за развитието му-зала Арена Петрич. От тук нататък вече всичко опира до организацията, която трябва да бъде на много високо ниво и да се отдели повече внимание на назначаването на кадърни треньори. Според мен по-правилно е редовни учители да се занимават с това ,защото познават качествата и психиката на децата. Не обиждам никого, това е лично мое мнение като дългогодишен учител и треньор. Не на последно място значение има и управителното тяло на клуба, което да реагира компетентно и навреме при допуснати в работата грешки.

 

Георги Костадинов-Хари е роден на 03.05.1947 година в Петрич. Първото му съприкосновение с хандбалната топка става на футболното игрище на НСБ Цар Самуил през 1962 година. Тогава се появява единия от основателите на този вид спорт в България, близнака Александър Ангелов, поисква топката, хвърля и от този момент нататък се унася по нея. През 1963 година човекът, който му показва някои основни положения в хандбала, е учителя Богомил Точев от местната гимназия. Първата му официална среща като юноша е в Благоевград на игрището до ЖП гарата срещу отбора на Пирин Гоце Делчев, завършила с победа 25:6, с 11 попадения на Георги Костадинов. В този паметен мач той играе с Костадин Филипов-известен български журналист, Яне Петров, Вальо Димитров, Трайчо Сенгелиев, Илия Чакалов и други. След като единия от основателите на хандбала в България Кирил Шопов се заселва в Петрич, той поема този вид спорт в свои ръце и от този момент нататък започват да се готвят състезатели в различни възрастови групи. Изгражда се мъжки отбор, който започва участието си в Б група, в който Георги Костадинов, макар и в юношеска възраст, участва в него. От 1967 година е студент във ВИФ, сега НСА, и е привлечен от треньора на мъжкия хандбален отбор Сашо Върбанов. Тук има честта да играе с известните български хандбалисти вратаря Симеон Пишманов и полевите играчи Спас Бонев, Иван Киров и други. През 1970 година става шампион с отбора на ВИФ, който е и представител на България за КЕШ. В първия мач побеждават Люксембург, после претърпяват загуба от Швеция. През 1971 година завършва образованието си успешно и започва работа в Габрово в хандбален клуб Чардафон Орловец. След едногодишен престой се прибира в родния си град Петрич и започва работа в ДФС Беласица, секция хандбал. Той едновременно е състезател и играещ помощник  треньор в мъжкия отбор, чийто наставник е  Кирил Шопов. Тогава хандбалния отбор на Беласица влиза в А група. Активна състезателна дейност прекратява през 1981 година. От този момент до 2010 година е учител по физическо възпитание в училище „Н.Й.Вапцаров”. Под негово ръководство ученическите отбори стават три пъти шампиони. През 1998 година се изгражда ХК „Цар Самуил”, където е един от треньорите, водещ подготвителни групи от V клас. Още при първото участие, провело се в град Кубрат,  класира отборът си на трето място. През 1999, 2001 и 2005 г класира момичетата на финалната фаза на  републиканско първенство в Русе, Хасково и Свищов.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular