Пикап помете инвалида Станимир Иванов от Самоков на пешеходна пътека, шофьорът Ивайло му счупи 2 ребра от бой, пострадалият: В полицията го посрещнаха като пръв приятел

Налице е отнемане предимство от страна на водача на превозното средство, не е имало ПТП, коментираха от МВР

Надявам се да има правосъдие и такива хора да идат в затвора, коментира Мария Хаджииванчева

Инвалидът Станимир Иванов от Самоков излезе с две счупени ребра от пътнотранспортно произшествие, станало на 100 метра от полицията в града. За инцидента се оплака потърпевшият Станимир в социалната мрежа. По думите му виновникът е 33-годишният Ивайло, шофирал пикап мицубиши, отнел предимството на пешеходец, след това го пребил и му счупил две ребра. Зрелищният екшън се разигра на пешеходна пътека на самоковската улица „Търговска“, непосредствено до джамията. Станимир е шокиран и от отношението на полицията към случая му, като според него не е взета проба за алкохол и наркотици на виновния шофьор.

„Пешеходните пътеки в центъра на Самоков са изтрити, не се виждат и никой не се заема да ги маркира, това  е и една от причините да се сига до подобни грозни инциденти“, коментират самоковци. „Днес съм аз, утре ще си ти, самоковецо“ – предупреждава пострадалият във фейсбук профила си Станимир Иванов, като разказа потресаващата си история. В социалната мрежа той споделя, че е с травма и две счупени ребра. Ето какво е написал в профила си Станимир Иванов:

„Сдобих се с две счупени ребра. Случи ми се и на мен да попадна в ситуация като тези по телевизията. След вик от уплаха, пресичайки пешеходна пътека и за малко несгазен от поредния самозабравил се идиот. Спирачки, абсолютно с нищо не провокирана юмручна сесия, ругатни и закани. Извадих телефона да му снимам номера, като порцията бой приключи и си беше затръгвал, последва още по-брутално нападение, счупване на телефона, поваляне на земята и ритници, като каквито, признавам си, никога не са ми се случвали. Все пак му запомних номера и веднага отидох в полицията. Изненадващо го доведоха веднага – изглеждаха, че се познават отпреди.

Никой, абсолютно никой от свидетелите не реагира по какъвто и да е начин. Най-травмиращото ми впечатление от случката останаха погледите на зрителите. Погледи на поредната мимолетна сензация, погледи безучастни, погледи жадни за още, погледи като пред телевизор. Не мисля и не вярвам, че докато има такъв глад за Шоу и такава прекрасна за виреене на идиотизма жизнена среда, нещата ще се оправят?…- споделя пострадалият самоковец. От дълго време той се занимава с изкуство. Обича планината, изкачва високи върхове. Ето какво разказа още той пред „Вяра”, след като го потърсихме за коментар:

“Независимо с какво се занимава човек – дали с изкуство, дали  ще е поет, или най-обикновен гражданин, никой не е застрахован от подобен инцидент. Съвсем доскоро си мислех, че на мен не може да ми се случи подобно нещо. Това беше един много хубав урок за мен. Аз съм инвалид, имам много операции в коремната област. Как е възможно един човек да бъде жестоко бит посред бял ден?! Ако по време на инцидента не се бях свил, да си покрия корема, заради което съм със счупени ребра, само при един удар в коремната област, в момента вие нямаше да разговаряте с мен.  Ние имаме нулева толерантност. Затова искам наистина да не се мълчи, нека не създаваме толерантност към агресията с нашето неглижиране на тези проблеми. След инцидента подадох жалба в полицията, представих и медицинско свидетелство. В полицията се срещнах с нещо, което ме изуми, имам чувството, че те всички са на негова страна. Първо не му направиха алкохолна проба, камо ли проба за наркотици. Полицаят, който водеше случая, каза: “Нямах време, не можах да го проверя“. А това, от една страна, си е пътнотранспортно произшествие, защото се случва на пешеходна пътека. Всички останали МПС-та бяха спрели, а той профуча и щеше да ме блъсне. Инцидентът се случи в центъра на града, на 100 м от полицията. Понеже аз веднага не можах да го снимам, защото той ми счупи телефона, освен ребрата, запомних му номера и след като отидох в полицията с номера, полицейските служители го доведоха на 15-ата минута. Радостта ми беше за кратко, защото в полицията всички полицаи се държаха с него много дружелюбно и му казваха: „Ей, Иво, здрасти, какво става, как си, какво правиш?“ (а не Ивайло), а мен никой не ми казваше Станимир, нито ме попита някой аз как съм и как се чувствам със счупените ребра. Тогава разбрах, че името му е Ивайло, но не се сещам фамилията му. Най-лошото е след всичко това да се чувстваш сам в тази война. От постовете във фейсбук получих подкрепа и от сърце съм благодарен на стотиците  хора, които ме подкрепят“, разказа Станимир Иванов-Миро.

Потърсихме официална информация от пресцентъра на МВР с въпроса защо пътният инцидент не е изнесен в информационния бюлетин и какви мерки са предприети по него. От там ни поясниха, че е налице отнемане предимство от страна на водача на превозното средство на пешеходна пътека, не е имало ПТП, затова не е предоставен инцидентът в официалния бюлетин. Според данните на пресцентъра потърпевшият е на 43 години, подал е жалба в РПУ – Самоков, че е бил бит на пешеходна пътека в Самоков, след като му е отнето предимство от водач на син пикап Ивайло В., на 33 години. По данни на полицията той не е криминално проявен. След подаване на жалбата водачът на возилото е разпитан в полицията и е освободен, а преписката е дадена в Районна прокуратура – Самоков. Събират се още сведения и се търсят свидетели – казаха още от пресцентъра на полицията за в. “Вяра“. Потърпевшият е представил медицинско свидетелство, от което е видно, че има фрактури на две ребра, получени от нанесените удари от Ивайло В.

Самоковци настояват прокурорът да си свърши работата адекватно и да се вземат мерки, за да се предотвратят други подобни инциденти. „Шофьорът карал ли е бързо, защо не е спрял на пешеходната пътека, какво предвижда в такъв случай законът, ще бъде ли спазен, ще се накаже ли нарушителят?“ – питат читателите на в. “Вяра“. Стотици приятели на Миро го подкрепят и му пожелават бързо възстановяване в профила на фейсбук страницата му. Самоковци определят Миро като изключително добър и интелигентен човек. Те настояват Миро да потърси правна помощ, защото такива като онзи не бива да се чувстват безнаказани.

„Миро, пожелавам ти от сърце бързо възстановяване! Това е ужасно наистина, но не се обезсърчавай, защото не всички хора са такива и вярвам, че имаш късмета да познаваш много добри и прекрасни хора. И се надявам да има правосъдие и такива хора да идат най-сетне там, където им е мястото – в затвора! Прегръдки от мен!”, пише Мария Хаджииванчева.

Петър Петров коментра във фейсбук: “Желая ти бързо възстановяване, Миро. Те, зрителите, ще продължат да си гледат не по-далеч от носа си, а за тесногръдието – за съжаление това е самата действителност в Булгаристан”.

Цецка Кирова заяви: „Дано да се оправиш скоро, приятел. Тъжна картина е тук, в нашата мила татковина. Загубили сме се напълно като хора, като човеци. Ама пък вярвам и се надявам, че докато има хора като теб, има още надежда.

Без думи… желая ти бързо възстановяване!!!”

 

Красимир Йорданов също е съпричастен: „Съчувствам ти, приятелче, дано се оправиш бързо. Аз заради такава случка реших, че това не е държавата, в която да живея. Няма оправяне – поне докато съм жив, не го виждам! Поколения ще трябва да се сменят!”

Димитър Димитров заключи: „Не се сърди на уплашените хора. Всички знаем, че сме беззащитни. И престъпниците, и милиционерите гледат на нас като на улов. Според мен само разрешаването на оръжие може да има възпиращ ефект.”