Пилотска грешка свалила турския самолет в Киргизстан

 При инцидента загинаха най-малко 37 душ, версията за терористичен акт се изключва

10-13-01-samolet-2
Спасителни екипи на мястото на катастрофата

Катастрофата на турски товарен самолет, който падна вчера сутринта в село, близо до киргизката столица Бишкек, е била предизвикана от пилотска грешка. Такива са първите официални заключения, оповестени от властите в Киргизстан, цитирани от АФП. При инцидента загинаха най-малко 37 души.

Първите заключения на специалистите са за пилотска грешка, заяви първият вицепремиер на Киргизстан Мухаметкали Абулгазиев на пресконференция, излъчена по държавната телевизия. Намерена е едната черна кутия на разбилия се на 1,5 – 2 километра от пистата на летище “Манас” турски товарен Боинг-747-400. Тава съобщи малко по-късно прессекретарят на киргизкия премиер Чингиз Есенгулов, цитиран от “Интерфакс”. Търсенето на второто устройство продължава. По предварителни данни версията за терористичен акт се изключва, допълва руската агенция.

Цялостното разследване ще бъде извършено от киргизката Агенция за гражданска авиация, Междудържавния авиационен комитет на ОНД и авиационните власти на Турция, пояснява “Интерфакс”.

15-ина къщи са разрушени при опита за кацане на машината. 32 е общият брой на повредените и разрушените едноетажни сгради според ТАСС. Избухнали са и пожари. По-рано бе съобщено, че повечето жертви са местни жители.

Гъста мъгла е имало в района по време на злополуката според първите съобщения. Обаче представител на киргизките летищни власти твърди, че когато боингът се снижавал, видимостта около “Манас” била нормална и поради това е дадено разрешение за кацане.

Изпод развалините в село Дача-Суу, където падна турски товарен самолет, е изваден в състояние на клинична смърт още един оцелял и бил реанимиран на място, съобщи агенция „Кабар”. Говорителката на киргизкото здравно министерство Елена Баялинова е добавила, че пристигналите на място лекари са оказали помощ на 15 ранени.

„На останалите четирима потърсили медицинска помощ е оказана амбулаторна помощ. Така до обед са регистрирани 15 пострадали, от които шест деца под 15-годишна възраст“, каза тя.