Плевнелиев атакува тезата на Радев за Крим и обясни: Върховенството на закона и човешките права трябва да са над всичко

 

09-12-03-plevneliev-22В равносметка за петте години като президент Росен Плевнелиев заяви, че големи грешки в мандата си не е допускал и се разграничи от позицията на Радев за Крим.

Плевнелиев отново заяви, че ще продължи да работи с политическите партии, но няма да се върне в парламента, нито ще прави своя формация. Той коментира и позицията на новоизбрания президент Румен Радев за отмяна на наложените европейски санкции на Русия:

“Прочетох интервюто! Запознах се много внимателно със съдържанието. Разбира се, по най-добронамерения начин, когато се видим с президента Радев на 22-ри, в рамките на нашата среща по приемо-предаване, ще му кажа моята позиция. Тук има две неща, които са много важни! Когато продължаваме да твърдим, че Крим “де юре“ е украински, но “де факто“ е руски, защото Русия е забила флага си там и трябва да се питат хората за това какво да бъде бъдещето на Крим, тази теза не се споделя от нито един европейски лидер.

Тази теза категорично не се споделя и от мен! Тази теза ще трябва президентът Радев, когато встъпи в длъжност, да обмисли много внимателно. Аз ще му помогна, като ще му дам своите аргументи! Над нас е законът! Над нас е върховенството на правото! Ако искаме да има мир в Европа, правила трябва да има и те трябва да важат за всички!”

Президентът изтъкна, че по време на мандата си е подкрепил всяко решение на ЕС и на НАТО, което е за диалог с Русия, но твърдо стои зад върховенството на закона и човешките права.

Никой не иска да се връща към нова студена война, убеден е Плевнелиев, според когото сме на един съвсем нов етап в развитието – “студен мир”, в който се връщат много методи от студената война като противопоставянето, олигарсите и използването на енергията като оръжие, а не като стока.

Президентът изтъкна, че не е нарушил Конституцията, като е отказал да назначи трето служебно правителство, а оценката за импийчмънт дойде от един бивш президент на България, който до момента не е казал абсолютно нищо коректно по негов адрес.

Плевнелиев изтъкна, че на държавния глава не са необходими повече права по Конституция, тъй като е “по-скоро в категорията на силните президенти” в ЕС, тъй като е избиран пряко от народа, а не от парламента на страната си.

„Същевременно той има глас! До края на живота си е силен, защото е бил избиран от народа. На един държавен глава му отива цял живот да има позиция, да казва истината”, категоричен е Плевнелиев.

 

снимка

Президентът Росен Плевнелиев