Победа на ВЯРА и честните хора за 2017: Президентът наложи вето на Закона за концесиите, облагодетелстващ олигарси

191-03-01 Румен Радев.jpeg

 На 2 февруари следобед президентът Радев спря новия закон за концесиите! Без преувеличение може да се каже, че това е първата победа на националния интерес над чуждестранния лобизъм за 2017 г.

Тя е и наша победа, тъй като вестник ВЯРА първи информира за решението на 43-тото народно събрание в последните негови минути. ПП АТАКА първа излезе с призив към държавния глава да употреби правото си на вето срещу това токсично законодателство. Последните разпоредби на този акт бяха гласувани на 25 януари, сряда. Веднага след това лидерът на АТАКА Волен Сидеров, в интервю за БНТ поиска държавният глава да наложи вето на закона. С този призив на първа страница излезе и в. „Атака“ на 27 януари т.г.

Редица граждански организации отправиха същия призив. На 2 февруари дори синдикатът „Подкрепа“ направи това.

Новият Закон за концесиите е написан от адвокатската кантора „Бузева и партньори“ по неясно чия поръчка срещу официален хонорар от 85 хиляди лв. , пише вестник “Атака”.

Проектът бе отхвърлен от Комисията по енергетика и Комисията по икономическа политика и туризъм. Но комисиите по правни въпроси (на Данаил Кирилов), по бюджет и финанси (на Менда Стоянова), по транспорт и съобщения (на Настимир Ананиев) и по регионална политика, благоустрийство и местно самоуправление (на Найден Зеленогорски) дадоха положителни становища.  На 8 юли м.г. законопроектът влезе в пленарната зала и бе приет на първо четене с гласовете на 75 депутати.

На второ гласуване той беше внесен в последните 3 дни от работата на 43-тия парламент. Както всички антибългарски закони, внесени от Министерския съвет, и този закон, съдържащ 201 члена, преходни и заключителни разпоредби и 9 приложения, мина „полулегално“ – за два дни и половина, от които един ден и половина са неприсъствени за депутатите.

Слава Богу, държавният глава разбра огромната заплаха за националната сигурност, която просто извира от този закон и го спря.

Много хора и извън парламента, призова с отворено писмо президента Румен Радев да удари през ръцете олигарсите, посягащи към даровете, поднесени им от депутатите в последните минути на 43-тото НС.Според тях, ако законът за концесиите, гласуван на изпроводяк от Народното събрание, остане, това ще бъде поредното разграбване на богатствата на страната.

Така се оказва например, че по силата на този закон „Юлен“ АД, стопанисващ пистите в Банско, влиза във владение на Национален парк „Пирин” за вечни времена. Сделката обаче е крайно неизгодна за държавата, защото предвижда минимална възвръщаемост и никакъв контрол. Не само това, но и при евентуален случай на разтрогване на договора, за да не се вкара в разходи концесионерът, държавата даже ще трябва да изплати всички инвестиции заедно с цялата планирана възвръщаемост.

„В последните часове на своя живот 43-тото народно събрание побърза да направи подарък към олигархията под формата на новия Закон за концесиите, който представлява безпринципна смесица на текстове от Закона за концесиите, Закона за публично-частните партньорства и Директива 2014/23/ЕС. Редица текстове от този закон грубо накърняват обществения интерес“, се казва в писмото.

Еколозите са притеснени от възможността максималният срок на концесиите да се увеличава безкрайно. Така според тях се въвеждат „вечни концесии“ за близките до властта олигарси. Пределно ясно е, че законът е поръчан от силните на деня с цел да бъдат „бетонирани“ придобитите от концесионерите права за вечни времена, като се използва европейското законодателство като претекст, гласи позицията на „Зелените“.