Побойничката от видеото с пребитото момче от Перник също е малтретирана

Това твърди детският психолог Иван Игов

Побойничката от видеото с пребитото дете от Перник също е малтретирана.Това заяви по БНТ детският психолог Иван Игов. Той коментира скандалния случай от Перник, в който момиче удря шамари на момче със специални образователни потребности. Насилието е заснето на видеоклип.

След популяризирането му Районната прокуратура в града разпореди проверка.

“Това момиче биеше “професионално”. Тя е била малтретирана, защото знае как да бие. Това не се учи по телевизията или в училище. Потресаващо е, тя е почти на 18 г. и е един бъдещ насилник”, коментира Иван Игов.

Психологът обясни, че в този случай има две жертви – едното е битото дете, а другото е момичето, което го малтретира.

Според детския психолог трябва да се създаде по програма часове за гражданско образование на учениците.

“В един клас има едно или две деца, които са насилници, и 2-3 деца жертви, всички останали са едно мълчаливо мнозинство. В училище няма часове по обществено знание, които искахме да прокараме по програма. Поне два часа на седмица да се говори как се чувства всяко едно дете, какво е насилие и т.н.?”, коментира Иван Игов.

 

Кметът Владимиров за Илиян: Скромно дете, психолози ще работят с него и агресорите

По случая с малтретирания Илиян от Перник, кметът на града  Станислав Владимиров е категоричен, че нещата няма да останат скрити и ще се вземат всички мерки.

“Аз разбрах от социалните мрежи. Веднага се свързах с директорите, където учат въпросните момичета, с други институции. Двете момичета са отстранени от двете училища. Видях се с бащата, посетих и училището, в което момчето учи. Средата е изключително здрава, детето е добре прието от неговите съученици” каза Владимиров в ефира на “България сутрин”.

Кметът описа битото момче като притеснително и скромно дете.

“Каза ми, че иска да спортува, ще му осигурим нужната екипировка. Ще го свържем с футболните ни школи, защото той иска да се развива с този спорт. Ще среща моята подкрепа”, увери Владимиров пред Bulgaria ON AIR.

Психолози и институции ще работят и с двете момичета, и с битото момче, посочи още кметът на Перник.

“Такъв тип агресия, на толкова крехка възраст, има друга причина. Това не е емоционална реакция”, коментира Владимиров.