Под дулото на пушки Лили Иванова от Предел махала пя „Детелини” на -17 градуса в Благоевград

Кукерите Георги Китанов, Катя Рибарска и Йоана Янчева: Костюмите ни струват от 3000 до 13 000 лв.

04-01-05-k111
Лили Иванова от Предел махала пя „Детелини”
04-01-05-k12
Наградените си направиха снимки

Лили Иванова от Първи квартал от Предел махала дра гърло при -17 градуса и с песента „Детелини” като поздрав към десетките зяпачи на Кукерския фестивал в Благоевград. С дебел бял пуловер и пола на черно-бяло каре под коляното, 35-годишният Марин Иванов се превъплъти в ролята на примата на българската естрада. Той пя популярни песни на каруца под дулото на две пушки. За по-голям комфорт бе седнал на фотьойл, а каруцата бе постлана с топла тъкана черга.

04-01-05-k6
Маските бяха уникални
04-01-05-k10
Кукери дефилираха с различни маски

04-01-05-k9 04-01-05-k8

Въпреки арктическия студ десетки сурвакари гониха злото от Благоевград. Организаторите на фестивала обявиха, че не могат да се свържат с някои от групите, маскарадът ще започне с част от кукерите и вероятно не всички 14 групи ще се включат в дефилето.

04-01-05-k-11
Камбитов награди победителите

04-01-05-k5 04-01-05-k2

 

Заради мразовитото време наблюдаващите бяха доста по-малко в сравнение с миналата година.

Началото на шоуто даде кукерската група от Логодаж, кукерите дефилираха шумно по бул. “Св.св. Кирил и Методий”. Старците Иван, Методи и Бойко пекоха люти чушки на печка на дърва.

Изключително атрактивни бяха кукерите от Първи квартал от Предел махала. Групата разигра сцена от тв предаването „Мама готви по-добре”, като показваше нагледно кулинарни способности. Облечени като старци, Методи и Ганчо разпръскваха брашно в опит да точат баница.

Сред най-многобройните групи бе и групата от „Струмско” с ръководител Венцислав Лудачки. Саморъчно изработени костюми, всякакви митични създания и чудати животни можеха да се видят в дефилето.

„Заради очакваните ниски температури се стигна до предложение да отложим кукерския фестивал за 15 януари. Но на 14 януари нашата група има участие в Симитли. Няма как да накараме 200 души да издържат на подобно натоварване – някои от тях носят по 40-50 килограма на гърба си. Затова фестивалът остана на 8 януари. Студът не ни плаши, дано не стресне зрителите”, заяви 45-годишният Венцислав Лудачки, водач на групата от благоевградския квартал „Струмско”.

Кукерите Георги Китанов, Катя Рибарска и Йоана Янчева обясниха, че костюмите им струват от 3000 до 13 000 лв. Представиха се уникални маски, а пред множеството се извиха кръшни хора и се демонстрираха обичаите сватба, годеж, оране, сеитба и зарязване и това бяха само част от изконните български ритуали, които бяха пресъздадени.

Булевардът се превърна в палитра от най-различни костюми и герои – тук бяха кукерите, старците, бабичките, мечките, младоженците, поповете, имаше каубои и всякакви чудати създания.

По-късно през деня кметът  д-р Атанас Камбитов награди участниците. Плакет получи групата от кв. „Плажа”, която взе участие с мъжко хоро по време на ритуала с хвърлянето на богоявленския кръст в ледените води на река Благоевградска Бистрица. Компетентно жури в състав проф. Костадин Динчев, етнографа от РИМ Малинка Стаматова и директора на ГХГ Иван Милушев определи и победителите.

Награда за придържане към традициите грабна групата от село Логодаж, за масовост бяха отличени кв. „Струмско”, за иновации – село Зелен дол, за най-добра маска и костюм – с. Лешко. Най-артистични се оказаха кукерите от Първи квартал, а най-добра композиция имаха участниците от село Изгрев. Най-добра мечкарска група показаха кв. „Плажа”, най-артистични старци – кв. „Грамада” – I група. За най-колоритна младоженска двойка бе определена двойката от III квартал, а за най-добра танцова група –  кв. „Грамада” – II група. Отличието за най-добра маска – пародия отиде в село Покровник, а за най-атрактивен образ на злите сили – в село Падеш.