Пожарникари събираха живак в Джерман

Пожарникари от Дупница са оказали съдействие за събиране на живак в къща в дупнишкото село Джерман, това съобщиха от полицията. Опасното вещество се разпиляло след счупване на медицински термометър.
Ето как да постъпите при счупване на термометъра:

  • Преди събиране на живака си сложете гумени ръкавици – веществото не трябва да влиза в контакт с кожата.

– Ограничете мястото на произшествието. Живакът се задържа по повърхностите и лесно може да бъде съсредоточен само в една част на помещението.

– Възможно най-старателно съберете всички части на термометъра в стъклен буркан със студена вода и затворете капачката. Водата е необходима, за да не се изпарява живакът. Поставете буркана далеч от отоплителни уреди.

– Съберете малките капчици с помощта на спринцовка, между два листа хартия, лейкопласт, тиксо или мокър вестник.

– Отворете прозорците да се проветри.

–   Почистете мястото на разлива с разтвор на белина. Ако не разполагате с никакъв хлорен препарат, направете гореща сапунена вода с 30 грама сода бикарбонат и 40 грама настърган сапун на 1 литър вода.

Ето какво не бива да правим:

 

  • Не изхвърляйте в коша за боклук счупения термометър. Когато се изпарят, 2 грама живак могат да замърсят 6000 кубични метра въздух.
  • Не събирайте с метла живака – това може да го направи на още по-малки топчици с прах.
  • Не събирайте живака с прахосмукачка – вкараният в прахосмукачката въздух улеснява изпаряването на течния метал.
  • Не изхвърляйте живака в канала на мивката. Той може да остане в канализацията, а премахването на живак от отпадъчните води е изключително трудно.