Поликарп отслужи архиерейската св. литургия за обновяването на храма „Рождество Богородично“ в Радуил

  • Предстоятелят на храма протойерей Николай Аршинков бе удостоен с офикията „иконом”

 

Тържественото обновление на храма „Рождество Богородично“ в самоковското село Радуил бе извършено с благословението на патриарх Неофит.

Архиерейската св. литургия бе възглавена от епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, протойерей Николай Аршинков, предстоятел на храма „Рождество Богородично“, както и дяконите Петър Славов, Пламен Николов, Спас Рангелов и Павел Димитров.

Църковните песнопения бяха изпълнени от столичните дякони и от храмовите певици, за да придадат тържествено и молитвено настроение у голямото множество християни, събрали се в обширния и светъл храм по случай неговото обновяване.

По време на богослужението предстоятелят на храма протойерей Николай Аршинков бе удостоен с офикията „иконом“ заради достойното си служение, а Негово Преосвещенство епископ Поликарп му пожела все така усърдно да преумножава благолепието на поверените му храмове, енории и християнски души.

Викарият на Софийския митрополит поздрави духовниците, певците, всички присъстващи и спомоществователи за обновяването на храма в с. Радуил, благослови ги от името на патриарх Неофит и призова християните да се грижат за храма си, защото “каквото е благолепието на храма – Божия дом, това показва какво е благолепието на вашите души. Ако храмът е поддържан чист и спретнат, чисти са и съкровени Вашите души. Ако той е мизерен, опушен и изпаднал – такива са и душите на християните. Затова се радваме, че храмът е светъл, чист и обновен, което означава, че и вашите души са светли, чисти и дай, Боже, благословени.”

Иконом Николай Аршинков изказа сърдечни благодарности от свое име и от името на църковното настоятелство и жителите на с. Радуил към Бога за постоянната подкрепа, към Негово Светейшество и викарния му епископ за благодатната служба и оказаната духовна почит, както и към всички подпомогнали обстойния ремонт и възстановяване на внушителния храм „Рождество Богородично“. В знак на благодарност той подари от името на църковното настоятелство голяма икона с образа на Пресвета Богородица за Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, под звуците на тържественото многолетствие, огласило обновения храм.