Полицията ще глобява за шума между 23 ч. и 8 ч.

“Не може една женица от РЗИ с шумомер да обикаля нощем заведенията, защото отсреща има и агресия”, аргументира се Валери Симеонов

 

Полицията вече ще има достатъчно правомощия, за да се бори с шума на открито в тъмните часове на деня.

Това стана ясно от обясненията на вицепремиера Валери Симеонов при гласуването на първо четене м комисиите по здравеопазване и околна среда на внесените по негова инициатива промени в Закона за защита от шума в околната среда. Неотдавна той обяви приемането на текстовете за своя лична кауза и обеща да сложи “край на шумните оргии, от които страда цяла България”.

Миналата година Симеонов лично проведе няколко среднощни акции по дискотеки в Слънчев бряг, като се стигна до изземване на тонколони и арести на диджеи. Вицепремиерът възнамерява да държи под око контрола и през новия летен сезон. Междувременно, докато Симеонов защитаваше закона си в парламента, от едно от най-популярните заведения в Слънчев бряг – комплекса “Какао бийч”, заявиха, че в петък смятат да открият сезона с “култови имена от цяла Европа ще застанат зад пулта и ще забавляват дискофеновете” с “взривяващ микс в стил техно, а следващата нощ партито ще избухне в хаус вариант”. От управата на комплекса обаче увериха, че всички заведения на Южния плаж в комплекс “Какао бийч” са реконструирани и изцяло шумоизолирани съгласно новите изисквания на закона. “Те са преградени с прозрачни стени, изградени чрез най-модерните технологии и висококачествени звукоизолиращи материали”, се казва в съобщението.

МВР поема контрола

Най-голямата промяна в закона е, че правомощията по контрола върху спазването на нормите за шума се възлагат на Министерството на вътрешните работи (МВР). Досега това се правеше от регионалните здравни инспекции (РЗИ), раязсни пред депутатите Симеонов. По думите му досега процесът по налагане на санкциите е бил бавен и тромав.

“От опитите за въвеждане на някакъв ред се оказа, че едно заведение не може да бъде санкционирано за три месеца, тоест за целия летен сезон”, посочи вицепремиерът. По думите му благодарение на лошата законова уредба нарушителите “потретвали” и “почетвъртвали” опитите си да газят закона, а инспектиращите органи се “деморализирали”. “Сега съставяме констативен протокол и след 30 минути музиката пак кънти”, каза Симеонов.

Полицията и в момента участва в проверките в тъмната част на денонощието, каза Симеонов в отговор на въпрос на БСП дали МВР разполага с достатъчно полицаи да покрие и тези нови правомощия. “Не може една женица от РЗИ с шумомер да обикаля нощем заведенията без поне двама полицаи, защото отсреща има агресия”, каза Симеонов.

Според внесения от патриотите законопроект МВР ще може да разпореди спиране на музиката, затваряне на заведението до 7 дни и изземване в полза на държавата на тонколоните и другите музикални инструменти, които вдигат шум. При повторно нарушение в рамките на годината заведението ще може да бъде затваряно до 30 дни.

Проектът на патриотите не предвижда определяне на парти зони с по-либерален режим по отношение на шума. Забраната за шум на открито между 14 ч. и 16 ч., а също и между 23 ч. и 8 ч. се отнася за жилищни, рекреационни зони и зони със смесено предназначение. На търговски или производствени обекти в жилищни сгради пък се забранява да работят или да се зареждат между 23 ч. и 8 ч. Изключение от забраната има при провеждането на обществени мероприятия на открито.

 

Глобите скачат двойно

 

Със законопроекта на патриотите почти двойно се завишават глобите за нерегламентиран шум.

Фирмите например ще плащат между 5 000 лв. и 10 000 лв. при първо нарушение на забраната за шум на открито през нощта, докато сега санкцията беше между 1 000 лв. и 3 000 лв. При повторно нарушение наказанието ще е между 10 000 лв. и 20 000 лв.

Зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова коментира, че ведомството ѝ подкрепя законопроекта, защото около 20% от населението на ЕС страда от неприемливи нива на шум. През 2017 г. на телефон 112 204 973 сигнала за нарушение на обществения ред, от които около 79 000 сигнала са се отнасяли до обекти за обществено хранене и други заведения.

В крайна сметка законопроектът, иницииран от Симеонов, бе одобрен от комисията по околна среда с 13 гласа “за”, 0 “против” и 7 “въздържали се”.

На заседанието нямаше представители нито на сдружението на общините, нито на туристическия бизнес. Валери Симеонов заяви, че тъкмо преставители на туристическия бранш го сезирали за проблемите с шума, защото имало стотици претенции към западни туристически компании от туристи, които се жалват, че не са отпочинали у нас заради шума, което водело до връщане на цялата сума за екскурзията им.