Половината от пернишкия квартал “Църква” остана без вода заради авария, която по-късно бе отстранена

Голяма авария е оставила половината от пернишкия квартал “Църква” без вода, съобщи кметът Радослав Динев. За хората е осигурена водоноска, доставена е минерална вода. Това е поредната авария в квартала, недоволен е Динев. Преди нея жители на квартала отново са били без вода дни наред поради други проблемни тръбопроводи. Поради това в 22,00 ч. недоволни граждани са излезли на протест на автомагистрала “Струма”.
Не достигат аварийни екипи, оплака се Динев. По думите му единствената претенция на жителите на квартала е да се спазва режимът. В квартал “Църква” живеят около 10 000 души.

До средата на идната седмица трябва да бъде избран изпълнителят, който ще извърши аварийния ремонт на ВиК мрежата в пернишкия квартал „Църква“.

„Авариите в района на квартала са отстранени, но няма гаранция, че след няколко дни няма да се появят нови“, каза за „Хоризонт“ командированият в Перник заради водната криза министър на икономиката Емил Караниколов. Той съобщи, че вече има резултати от мерките, които бяха предприети заедно със спелеолога Атанас Русев по добив на вода от пещерите. Дебитът е нисък, но се полагат усилия за неговото увеличаване: „Правим анализи. В момента по различни нива имахме между 20 и 40 литра в секунда към язовира“.