Sunday, June 16, 2024
HomeНовиниБългарияПоложителна тенденция: Все повече момичета се ваксинират срещу папиломавирус

Положителна тенденция: Все повече момичета се ваксинират срещу папиломавирус

Всеки ден две жени губят живота си в резултат на рак на маточната шийка

Положителна тенденция от началото на годината у нас при ваксинацията срещу папиломавирус. През април близо 600 момичета са получили първата си безплатна доза от националната програма.

Въпреки това имунизационният обхват у нас остава нисък. Всеки ден две жени губят живота си в резултат на рак на маточната шийка.

Преди шест месеца родителите на Явора взимат решение да я ваксинират срещу човешки папиломавирус. Пример от нея взимат и нейни съученички.

“Около три-четири момичета се съгласиха и отидоха. След това ми разказаха тяхното преживяване и всички бяхме на едно мнение, че това е много важна ваксина, която ни предпазва”, коментира Явора Стоименова.

Съветите на личната лекарка оказват влияние върху решението за имунизация.

“Откакто е навършила 10 години ни посъветва да сложим тази ваксина, убедила ни е колко е безопасна и колко защитава, предпазва от HPV вирус”, допълни Емилиана Стоименова, майка.

По националната програма за първична профилактика безплатна ваксина могат да получат всички момичета от 10 до 14 години. Ваксинацията се прави от личните лекари.

“Получаваме сигнали, че има родители, които не могат да се възползват от националната програма, а е важна. Всяко момиче на възраст от 14 години без един ден може да получи първа доза. Получило ли е това момиче първа доза по националната програма независимо, че е навършило 14 години то може да си получи безплатно своята втора доза и няма никакви административни пречки”, обясни д-р Кремена Пармакова, “Надзор на заразните болести”, Министерство на здравеопазването.

От здравното министерство заявиха, че по националната програмa няма предварително закупени ваксини, но ще бъдат осигурени за всички, които желаят да имунизират детето си.

“Няма ваксини по програмата, на които да им изтича срокът на годност. Договорът е между НЗОК и самите притежатели на разрешението за употреба, тоест доставят се толкова ваксини, колкото са заявени от страна на личните лекари”, добави д-р Кремена Пармакова.

На свободния пазар ваксината струва около 600 лева. След няколко дни на Явора ще бъде поставена втората безплатна доза.

“Всеки ден в България две жени умират от рак на маточната шийка и аз не искам моето дете да бъде част от тази статистика”, каза още Емилиана Стоименова./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular