Полски пазач ще се бори със зачестилите инциденти с коне в Кюстендилско

Полски пазач ще се бори с безстопанствените животни в Кюстендил. Това съобщи на пресконференция кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

Градоначалникът посочи, че по инициатива на Общината се е провела работна среща с представители на Областна дирекция на МВР, Областна дирекция по безопасност на храните и Районна прокуратура – Кюстендил. Поводът за срещата са зачестилите инциденти с коне в отсечката между бившето КЗК и село Ябълково.

“Това, което ще направим е със щатното разписание, е да бъде създадена фигурата на полския пазач. Това е едно понятие, което звучи леко архаично, но по Закона за опазване на селскостопанската продукция трябва да има такова лице, което да установява нарушенията. С фигурата на полския пазач, която ще бъде създадена с щатното разписание ще бъде разрешен и проблемът с животните, които унищожават селскостопанската продукция. Знаете, че не са един или два случаите“, каза Атанасов.

Той допълни, че това е фигурата, която може да извършва проверките и да задържа нарушителите – въпросните животни, които нямат пастири.

“Надявам се, че Общински съвет ще приеме щатното разписание на Общината на предстоящата сесия другия четвъртък и до края на годината да бъде разкрита тази бройка. След това ще се насочим към привличане на въпросния полски пазач, за да може да влезе във функциите си и надявам се вече, след като бъде приложена цялата строгост на закона, проблемите да започнат леко полека да се решават и инцидентите да намалеят“, допълни Огнян Атанасов.

Кметът на Кюстендил разясни и процедурата при подаване на сигнал: След като бъде назначен полски пазач и се получи сигнал на тел 112 за излезли животни на пътя, той съвместно с органите на МВР отива на място и извършва проверка. С него ще бъде и ловецът, който заедно с ветеринарния лекар уточняват вида упойка, която трябва да бъде приложена. Упоява се животното, проверява се дали е чипирано, след което то се транспортира до животновъдния пазар. Там ще бъдат извикани служителите на БАБХ, където те проверяват дали животното е чипирано и собственика. Ако има такъв той се известява, като в 7-дневен срок собственикът трябва да заплати разноските, направени по животното, а едва след това му се връща с налагане на глоба от страна на въпросния полски пазач. Ако животното няма собственик, то може да бъде продадено на търг, след като минат съответните изследвания.