Поставиха позлатен купол на църквата „Св. Георги” в Самораново

Върху кубето беше поставен старият кръст, който е реставриран от Асен Орманков.

Инициативата е на Кирил Чакъров и Георги Градевски, които осигуриха огромна част от финансирането за купуването и поставянето на новото кубе

Нов позлатен купол беше поставен на църквата „Св. Георги” в дупнишкото село Самораново вчера. Инициативата е на президента и главен треньор на СК „Патриот” Кирил Чакъров и бизнесмена Георги Градевски, които осигуриха и почти цялата сума за осъществяването й. Позлатеното кубе тежи около половин тон и беше поставено с помощта на кран и специализирана техника. Върху него е сложен старият кръст на църквата, който е реставриран лично от Асен Орманков от Самораново, който е и член на местното църковно настоятелство.

Кирил Чакъров (вляво) и Георги Градевски (вдясно) заедно с боеца Доброслав Радев

„Църквата имаше някакви заделени пари, с които купихме само материалите, докато финансирането за всичко останало дойде от нас. Църквата беше в окаяно състояние. Направихме подобрения и подмазвания и вътре. Външната фасада и куполът пък бяха в окаяно състояние. Имаше дори вероятност и да падне.

Асен Орманков

Беше се стигнало до такова положение, че старият купол беше опасен и можеше да падне. Грехота е, че църквата е докарана до такова положение. Ние я почистихме изцяло, измазахме я и боядисахме, направихме мазилката. Всичко е с благородна цел. Аз и Жоро Градевски се бяхме зарекли да направим това и си изпълнихме мисията. Идеята ни е всяко едно поколение да продължава с такива дела. По този начин даваме пример на младите, че трябва да са активни. Ако стоим отстрани и гледаме, няма да се случи нищо. Човек трябва да поеме инициатива и да покаже сърце, за да се случат нещата за всяко едно нещо в живота. Да направим това нещо, беше голямо удоволствие за нас”, каза пред „Вяра” Кирил Чакъров.

Новият купол на църквата „Св. Георги” в село Самораново

Той разказа и интересната история на камбаната в храма, която е направена в Русия.
„Едно време дядо ми е дарил камбаната. Това се е случило през далечната 1905 година, даже на самата камбана е гравирано и името му – Ангел Чакъров. Тя е излята в Русия и е огромна като размери. Не знам колко каруци жито е дал човекът тогава, за да купи и достави камбаната до тук. Аз продължавам неговото дело и дано поколенията след нас също се занимават с такива хубави дела”, завърши Чакъров.