Постоянен арест за 19 работници от нелегалните фабрики за цигари край Сапарева баня

Сред задържаните няма нито един собственик, следствените действия по делото за пране на пари продължават

Късно през нощта Районен съд – Пловдив разгледа мерките за неотклонение спрямо 19 задържани – тютюноработници от разкритите наскоро четири незаконни фабрики за цигари и шофьори, превозващи продукцията. Всички те получиха най-тежката мярка за неотклонение – “задържане под стража”. В мотивите си съдът приема, че задържаните може и да не се укрият, но е налице реална опасност да извършат ново престъпление.

Спрямо всички тях е предявено обвинение по чл. 234 ал.2 от НК – държане на безакцизни стоки, което предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години. Четирите незаконни фабрики за цигари бяха разкрити в четвъртък срещу петък миналата седмица. Две години те са бълвали цигари без бандерол и са ги реализирали на вътрешния пазар и в чужбина.

Оборудвани са били със съвременна техника, а нарязаният за производство на цигари тютюн е идвал от резачка в пазарджишкото село Калугерово. Самите фабрики са работили при пълна секретност – две са открити в Дупнишко, точно на летището край с. Крайници, при курорта Сапарева баня, една в Тутракан и една в Горна Оряховица.

Работниците са били набирани сред хора, които имат опит в това производство и са останали без работа след закриване на цигарени фабрики. Те са били транспортирани в коли със затъмнени стъкла, така че не са знаели къде точно отиват. В продължение на 15 дни са оставали вътре във фабриките, които са били в изоставени цехове и военни поделения под строга охрана. Нямали са право да излизат навън, живели са в пригодени за целта спални помещения, имали са столова, дори фитнес. Сензори и видеокамери са наблюдавали околностите в периметър 250 м. При разкриването на мрежата в ареста попадат точно те, защото законът уличава в това престъпление само хората, непосредствено заети с него и заварени на мястото на производството или транспортирането.

Сред обвиняемите има хора от София, Варна, Хасково, село Крумово, Пловдивско, Пловдив, село Първенец, Елена и Смолян. Освен петима, всички други се водят безработни. Сред тях има четири жени, две от тях са майка и дъщеря. Има работник, болен от рак, на когото след три дни предстои планирано лечение в чужбина. За работата си в робските условия хората са получавали по 1500 лв. на смяна. При обиските са открити ордери за всеки един, от което личи, че на ден са заработвали по сто лева.

Решението на Районен съд – Пловдив може да се обжалва, това ще стане на 4 септември в Окръжен съд – Пловдив. Сред задържаните няма нито един собственик, следствените действия по делото за пране на пари продължават. Само в една от фабриките инвестициите са над 3 млн. лв.