По-тежки присъди за изнасилвачи и трафиканти на хора в Гърция

 Гръцкият министър на правосъдието Костас Циалас внесе законопроект с искане за по-тежки присъди за няколко престъпления.

Промените в Наказателния кодекс се обсъждат в правната комисия на гръцкия парламент и се очаква тяхното приемане в скоро време.

Досегашната присъда от 15 години затвор за изнасилване и блудство с малолетни се заменя с доживотна присъда. Организации за защита на децата приветстваха предложението на Министерството на правосъдието.

Изказвания или действия, които са провокация срещу религиозното чувство на гърците, се наказват със затвор от две години. Същото е валидно и в случаите на вандализъм срещу религиозни символи.

Още по-строги присъди се предвиждат за трафикантите на хора. Присъдите ще се изчисляват за всеки нелегален мигрант, който трафикантът е превозвал.

Углавно престъпление вече е притежание и използване на запалителни коктейли „Молотов“, които често излагат на риск живота на полицаи и демонстранти.

Очакват се промените в Наказателния кодекс да бъдат приети, за което са достатъчни само гласовете на управляващите консерватори./БНР