Правителството на Албания обяви извънредно положение в района на Дуръс и Тирана

  • По най-нови данни загиналите са 29

 

Най-малко 29 души са загинали и над 650 са ранени в земетресението с магнитуд 6,4 по Рихтер, което удари вчера Албания. В страната днес е ден на траур, а знамената в институциите са спуснати наполовина, съобщи „Танюг”. Това е най-силното земетресение в Албания за последните 40 години, отбелязва БТА.

Рано тази сутрин властите потвърдиха, че са намерени телата на още четирима души.

Правителството на Албания обяви днес извънредно положение в районите на Дуръс и Тирана, области, които бяха засегнати най-силно.

Премиерът Еди Рама свика тази сутрин извънредно заседание на правителството на Албания, на което се оценяват предприетите досега действия и бъдещите активности. Оценката на премиера Рама е, че държавата е направила всичко, което е било по силите й. По думите му това са били исторически усилия възможно по-бързо да се санират последиците от това голямо природно бедствие, заяви посланикът на Сърбия.

След труса от 6,4 по Рихтер, с епицентър на 30 км западно от Тирана, е имало най-малко 250 вторични труса, като два от тях с магнитуд 5, отбелязва „Ройтерс”.

Си Ен Ен съобщи, че 45 души са били спасени от руините. Албанският министър на здравеопазването Огерта Манастирлиу съобщи, че ранени са над 650 души, като животът на девет от тях е застрашен. 65 души са приети в болници.

Албанската агенция АТА предаде, че 21 души са загинали в Дуръс и Туман при рухването на няколко сгради. В Туман е рухнала пететажна сграда.

Министърът на отбраната Олта Джачка заяви снощи, че това е най-силното земетресение, удряло страната от 1979 г. Тогава Албания пострада от трус със сила 6,9 по Рихтер. Загинаха 136 души, а над 1000 бяха ранени./БНР