Правната комисия отхвърли обсъждането на референдума

 

06-12-02-pravna-komisiaПредложението на ГЕРБ за обсъждане на референдума от 6 ноември 2016 г. отпадна от дневния ред на Комисията по правни въпроси. Предложението бе направено от народния представител от ДПС Четин Казак.

За проекторешението за включване на дебата за референдума в дневния ред на комисията гласуваха 6 народни представители, „против“ – 11 и 0 „въздържал се“, с което то не бе прието. След отпадането на точката от дневния ред председателят на комисията Данаил Кирилов определи това като грешка. Той посочи, че няма как Инициативният комитет или жалбоподателят да бъде ощетен от проекторешението за референдума, тъй като предложеното решение е положително – така, както Инициативният комитет го е очаквал, искал, водел е кампания и е получил подкрепата на гражданите.

„Ние нямаме спор по обстоятелството, че волята на гражданите е такава. Затова предлагаме на вашето внимание, ако ние уважим и трите въпроса, на практика ще обсъдим по-силната хипотеза, така че ако съдът присъди, че е задължителен, ние ще се окаже, че сме го изпълнили“, посочи Данаил Кирилов.

„Истината е, че от 240 народни представители има само един внесен законопроект“, каза депутатът от БСП Михаил Миков и посочи, че Георги Кадиев го е внесъл и се обърна към ГЕРБ: „Вашата готовност, като получи номер в деловодството, ще я видим“.

Депутатът от ГЕРБ Свилен Иванов обърна внимание, че така или иначе предложението ще влезе в пленарна зала и попита какъв е проблемът това да се обсъди от правната комисия по същество.

 

Сн.

Председателят на комисията Данаил Кирилов определи решението като грешка.