Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПерникПразник на селското хоро в Перник

Празник на селското хоро в Перник

Празник на селското хоро ще се проведе в Перник на 20 април. Надиграването е под наслов „Дръж се земьо, граовец те гази” и се организира от сдружение „Локално наследство”. В него ще вземат участие носители на традицията от целия регион.

Селското хоро е неизменна част от празничната култура на региона. Изпълнява се на лични, семейни, селищни и други празници. Танцът е жизнен, наситен е с много темперамент, динамика и ритмичност. Хорото се играе на пояс, затова и организаторите са изработили специални играорки, каза Владимир Русев от сдружение „Локално наследство”.

„И с тези играорки ще поканим публиката също да участва в празника – на няколко етапа в програмата. Мисля, че ще се получи интересно събитие и то ще даде по-широка гласност на факта, че селското хоро, вече е елемент от националната представителна листа на нематериалното културно наследство”.

Сред целите на събитието е да се покаже трансмисията между поколенията и локалните особености на различните селищни общности при изпълнението на хорото. Предвижда се празникът да се превърне в традиционна проява като в следващите години в нея се включат и творчески състави от цялата страна./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular