Wednesday, June 12, 2024
HomeБизнесПревозвачите, подкрепящи проектозакона за автомобилната камара, напълниха София с автобуси

Превозвачите, подкрепящи проектозакона за автомобилната камара, напълниха София с автобуси

Няма да се затварят пътни артерии, нито ще има блокади

 

Тежкотоварни и автобусни превозвачи протестират в подкрепа на проектозакона за Българската автомобилна камара. Той беше оттеглен от Народното събрание след протест на друга част от бранша, която се обяви срещу закона. Последва среща и намеса премиера Бойко Борисов, който разпореди законът да бъде изтеглен, за да се изгладят всички спорни моменти в него.

Така пред храм-паметника “Св. Александър Невски” в София са паркирани няколко десетки автобуса, а в двете посоки бул. “Цариградско шосе” – от кръговото на 4-ти километър до кръстовището с бул. “Димитър Пешев” – са паркирани и автобуси и товарни автомобили.

Създаването на Българска автомобилна камара е нужно, защото има фирми, които работят срещу правилата. Това заяви председателят на българската Асоциация на сдруженията от автомобилния транспорт Миролюб Столарски.

“Има фирми, които не работят по правилата. Има много фирми. Не искам да влизам в тази дилема и един срещу друг. Знае се кои са. Може да попитате в Министерство на транспорта. Те не спазват много правила, например спират на спирки, на които нямат право да спират, карат шофьорите да карат без карти, някои сменят тахографите – вместо електронен, слагат обикновените, старите. Това, което най-много ги е страх, е етичният кодекс”, добави той.

Иначе протестите са мирни и не предвиждат затваряне на пътни артерии и блокади. Целта е да бъде заявена категоричната подкрепа на значителна част от бранша за обединението на сектора чрез Закон за Българската автомобилна камара. Това заявяват в съобщение до медиите Съюзът на международните превозвачи (СМП) и Българската асоциация на сдруженията на автомобилните превозвачи (БАСАТ).

Към протеста в София ще се присъединят и превозвачи в други градове на страната, както следва: Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Велико Търново, Плевен, Ямбол, Свиленград, Сандански и Враца.

“В момент, когато цялата държава и общество се обединиха в защита на интересите на сектора пред ЕК и ЕП, не можем да приемем, че има сериозни компании, които с разумни аргументи да застават срещу дългогодишната идея за създавана на Българска транспортна камара чрез закон, преди дори да са отразени предложенията за промени в текстовете”, посочват в съобщението си организаторите на протеста.

Те отправят призив до всички български политици да не използват Закона за Българска автомобилна камара за тяснопартийни цели, а да се обединят за приемане на работещ и приемлив за всички законов инструмент, който да е в полза както на сектора, така и на вътрешните регулации, и на държавния интерес.

Автобусните превозвачи, под чийто натиск премиерът Бойко Борисов оттегли проектозакона за създаване на Българска автомобилна камара, отправиха тази седмица покана до всички национално представени сдружения в пътническия транспортен сектор за обединение под формата на конфедерация. Те подчертаха, че става въпрос за напълно доброволна организация на браншовите сдружения в автобусния транспорт.

Бургаските превозвачи обаче не подкрепят създаването на Автомобилна камара. Това каза за Фокус Васил Михалев, превозвач от Бургас. Той заяви, че превозвачите от Бургас не подкрепят протеста и няма да се включат в него. “Категорично в Бургас няма да има такъв протест, защото бургаските превозвачи не подкрепят създаването на транспортна камара. Аз съм един от първите превозвачи в Бургас, от разрешаването на частния транспорт. Ние толкова години се борихме да се освободим от монопола СОМАТ, сега се задава нов монопол на двамата най-големи превозвачи”, отбеляза той.

RELATED ARTICLES

Most Popular