Представители на малкия и среден бизнес протестират в София и други градове

Блокираха движението на пл. „Орлов мост“

 

Движението на площад “Орлов мост” в София е блокирано от представители на малкия и среден бизнес. Те искат оставка на правителството и отмяна на спорната наредба, която регламентира изисквания за касовите апарати и отчитането на печалбите. Недоволни са и от икономическата и данъчната политика на държавата.

Хората не пропускат и колите на градския транспорт.

По-рано се стигна до блокада и на бул. „Цар Освободител“ пред сградата на Министерския съвет, но движението там е възстановено.

От полицията припомниха, че протестът е разрешен до 17 ч.

Демонстрацията започна около 12 ч. пред Народното събрание, където също беше блокирано пътното движение, след което се пренесе пред Министерския съвет.

Няколкостотин протестиращи изпълниха пл. „Независимост“, като сред тях има хотелиери и ресторантьори, които искат по-нисък ДДС за бранша и за отмяна на спорната наредба Н-18. Сред протестиращите има и представители на политически сили – на движение „Възраждане“ и на „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова, която също бе пред Министерския съвет.

„Отлагането на наредбата не е решение. След няколко месеца ситуацията отново ще бъде същата. Хората, с които разговарях, бизнесът, който е дошъл от цялата страна, се бори срещу административния натиск и рекет, който се осъществява“, каза Мая Манолова.

„Правителството въобще не е в час с проблемите на малкия и на средния бизнес“, „Отложена е наредбата засега, но отлагането не е решение на проблема“, бяха част от коментарите на демонстрантите.

„Тримата сме от Русе. Общо имаме 50 работници. Дошъл съм тук да протестирам против данъчната система в България, защото тя ни убива. Не смъкнат ли данъците за ресторантьорите, просто сме фалирали след лятото. До Нова година 50% поне ще фалират. Много безработни ще има“, каза друг протестиращ.

Протестът бе организиран, въпреки че вчера бе съобщено, че хотелиерите и ресторантьорите отменят насрочената за днес акция.

Протести се провеждат и в други градове

Протест срещу наредба Н-18 и ДДС върху храните събра представители на малкия и средния бизнес пред сградата на община Варна. Независимо че влизането в сила на нормативния акт беше отложено с шест месеца, те излязоха на предварително планирания протест, за да кажат, че не вярват на думи, а на действия.

Протестиращите издигнаха плакати, призоваващи за намаляване на ДДС върху храните, призоваха за отмяна на спорните текстове в наредба Н-18 и поискаха оставки. Те бяха категорични, че протестът е граждански

Около десетина души протестираха и в Бургас срещу наредба Н-18 и новия софтуер за бизнеса. Те посочиха, че тя затруднява работата им и е редно държавата да се насочи към големия бизнес./БНР