Представяме ви: Audi e-tron!

Audi представи своя електрически SUV: с пробег от над 400 километра e-tron ще се изправи срещу Tesla Model X. Информацията за новия модел от Инголщадт

По отношение на размерите си, Audi e-tron е позициониран между  Q5 и Q7, тоест е в нишата на Q6. Новият модел е внушителен и представителен (Д/Ш/В 4,90/1,94/1,62 метра). Пробегът на e-tron в WLTP-цикъл е над 400 км. Пазарният старт е предвиден за края на 2018 г., а цената на електрическия автомобил на Audi е около 160 000 лв. – разбира се това се отнася за базовата версия. Клиентите, които вече са резервирали e-tron, ще получат лимитирания на 2600 екземпляра специален вариант „e-tron edition one“ в синьо ала Антигуа, 21-цолови джанти, камери вместо странични огледала, матрични LED-фарове, пакет от асистенти Tour, спортни седалки и аудиосистема B&O.

Още на пръв поглед e-tron категорично може да бъде разпознат като Audi, но все пак дизайнерите са поставили на електрическия SUV някои характерни елементи. Така например решетката Singleframe е с вертикални елементи. Това всъщност не е истинска радиаторна решетка – тя е затворена. Серийните LED-фарове са със специфичен e-tron-светлинен подпис. Също както и новото Audi Q3 e-tron притежава издадени калници. Покривът е скосен и нисък в задната си част, а праговете са издържани в черно. В задницата естествено няма ауспухови тръби и бленди – все пак e-tron е електрически модел.

Инженерите са успели да постигнат коефициент на аеродинамично съпротивление на SUV-а от 0,28. За целта помагат активната аеродинамика, която с оглед на ситуацията осигурява охладен въздух за спирачките, както и серийното въздушно окачване, което регулира клиренса в зависимост от ситуацията на пътя. 19-цоловите джанти също са с аеродинамична форма, а дъното на автомобила е изцяло покрито. Вместо конвенционални странични огледала от Audi са поставили камери, като заснетите от тях изображения се показват на  OLED-монитори от вътрешната страна на вратите. Вътрешното пространство се охлажда и загрява от система за комплексно управление.

Две електрически машини с обща мощност от 300 кВт. (408 к.с.) и 660 Нм максимален въртящ момент ускоряват Audi e-tron за по-малко от 6 секунди до темпо 100 км/ч – засега от Audi не посочват конкретна стойност. Максималната скорост е 200 км/ч. При спортен стил на шофиране или неблагоприятна пътна настилка се включва вторият електромотор на предната ос и превръща e-tron в автомобил с двойно задвижване. Посредством серийната система drive select e-tron може да бъде настроен спрямо желания стил на шофиране – от спортен през комфортен до офроуд режим. ESP също може да се регулира – между режимите Normal, Sport, Offroad и Off.

Батерията на e-tron е разположена под пътническата клетка. Дългият 2,28 метра, широк 1,63 метра и висок 34 сантиметра енергиен източник се състои от общо 36 клетъчни модула, а капацитетът му е 95 кВтч. Теглото на батерията е 700 килограма.

Пробегът на Audi e-tron съгласно WLTP-цикъла е над 400 километра. От Audi посочват, че на дълги разстояния клиентите могат да използват стандарта на зареждане CSS (Combined Charging System). Така след само половин част зареждане e-tron ще е готов за следващия дълъг етап.

Вътрешното пространство на e-tron съответства до голяма степен на това на големите модели A8 и Q8. То включва системата „MMI touch response“ с два монитора, ориентирани към водача. Нов е подлакътникът на централната конзола, която е приютила електронната паркинг спирачка и превключвателя за режимите на движение. От Audi обещават, че новият модел ще превъзхожда по отношение на предлаганото място за краката и главите SUV-конкуренцията. Вместимостта на багажника е 660 литра, като 60 от тях се падат на поставките в предната част на колата.