Президентството реагира на питането на Гешев за наказателната отговорност на държавния глава

Администрацията на президента Румен Радев реагира на новината, че главният прокурор Иван Гешев иска от Конституционния съд да тълкува дали заради имунитета си президентът може да бъде разследван за други престъпления освен държавна измяна.

“След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитието по образуваното дело”, заявяват от прессекретариата на държавния глава, като подчертават, че “само Конституционният съд може да тълкува Конституцията”.

Питането на Гешев е свързано с това дали президентът и вицепрезидентът могат да бъдат проверявани и срещу тях да се образува наказателно производство, в случай че има признаци за извършено престъпление. Според основния закон “президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.”

По-рано прокуратурата съобщи, че главният прокурор е сезирал Конституционния съд с питане “Кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу президента въпреки имунитета му, какво следва да прави после с това разследване и що е то държавна измяна, която пък е основание за импийчмънт на държавния глава”

От “Дондуков” 2 подчертават, че “Само Конституционният съд може да тълкува Конституцията”. Питането на Гешев е свързано и с това дали президентът и вицепрезидентът могат да бъдат проверявани и срещу тях да се образува наказателно производство, в случай че след встъпването им в длъжност държавните органи разкрият или бъдат известни, че има признаци за извършено престъпление.

Самият член 103 от Конституцията, точка първа, гласи, че “президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.”/БНР