Sunday, June 16, 2024
HomeНовиниСвятПрезидентът на Сърбия Томислав Николич: Бяхме на ръба на войната с Косово

Президентът на Сърбия Томислав Николич: Бяхме на ръба на войната с Косово

 

09-13-03-srb-vlk-copy„Бяхме на ръба от избухването на война. Албанците искат война.” Това каза сръбският президент Томислав Николич след заседанието на Съвета по национална сигурност по повод инцидента със сръбския влак, който потегли в събота от Белград за Косово, но се върна обратно, след като не успя да пристигне до Митровица в северната част на Косово.

Според Николич „всеки следващ опит на косовските институции в Прищина да предизвикат сблъсък ще завърши много лошо“.

„По този въпрос нека да се замислят както самите албанци, така и техните спонсори“, каза още сръбският президент.

Влакът, който потегли от Белград за Митровица, се върна обратно в сръбската столица вчера сутринта. Пътуването на влака продължи над 19 часа. Композицията бе спряна в Рашка, последната спирка преди влизане в Косово. На гарата в Рашка влакът престоя близо 4 часа и в 20,40 часа предната вечер потегли обратно към Белград.

В събота косовският президент Хашим Тачи написа на страницата си във фейсбук, че влакът от Белград не бива да бъде допускан, защото това е „сръбска провокация“. В социалните мрежи в Косово се появиха съобщения, че албанците минират железницата, по която трябва да мине сръбският влак. Отделно правителството на Косово изпрати полицията и спецчасти по границата със Сърбия.

Бившият албански президент и премиер Сали Бериша определи опита сръбски влак да пристигне в Косово като „тежка провокация“. „Става въпрос за опасна провокация не само за Косово, но и за целия регион. Самият надпис вътре във влака – „Косово е Сърбия“, говори достатъчно за целите на тази провокация. Става въпрос за великосръбски идеи и примитивно поведение, които са много опасни“, каза Бериша и поздрави поведението на властите в Прищина.

„Тази вечер ще уведомя Русия, утре Китай и САЩ, ще ги уведомя, че Прищина си играе на война. Това е последната молба да спре. Моля онези, които са си помислили, че са силни, моля ви да не убивате сърби, защото ще бъдем принудени да ги защитим“, предупреди премиерът на Сърбия Александар Вучич.

„Аз съобщих на Могерини, че съм разочарован от реакцията на ЕС за тези събития”, посочи той.

 

Снимка:

Томислав Николич и влакът, който скара Сърбия и Косово.

RELATED ARTICLES

Most Popular